Evakuacija nastradalih u Homsu

Damask -- Predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog krsta i sirijskog Crvenog polumeseca stigli su u pobunjenički grad Homsu da bi evakuisali nastradale.

Izvor: Beta
Podeli

Oni će takođe pokušati da iznesu tela dvoje zapadnih novinara ubijenih u sredu.

Portparol Međunarodnog crvenog krsta u Damasku Saleh Dabakeh rekao je da će pokušati da evakuišu "što je pre moguće" sve kojima je potrebna hitna pomoć, i potvrdio da će akcija obuhvatiti i četiri zapadna novinara.

Za to je spremno 11 ambulantnih kola i drugih vozila.

Amerikanka Mari Kolvin, ratni izvestač lista Sandej tajms i Francuz Remi Ošlik, fotograf agencije IP3 Pres su poginuli u sredu kada je granata vladinih snaga pogodila kuću pretvorenu u pres centar. U tom istom napadu ranjeno je dvoje stranih novinara.

Diplomate i zvaničnici Međunarodnog crvenog krsta uspeli su da ubede pobunjenike i sirijske vlasti da prekinu vatru da bi mogućili evakuaciju.

Vlasti negiraju bilo kakvu odgovornost za to što se desilo stranim novinarima pošto su oni u Siriju ušli tajno i vlasti nisu ni znale da su tamo.

Neki kvartovi Homsa su već tri nedelje pod svakodnevnom artiljerijskkom vatrom vlasti i, prema navodima pobunenika, počelo je da nedostaje hrane i lekova.

Svet

strana 1 od 13136 idi na stranu