Delegacije BG i PR postigle dogovor

Beograd i Priština postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova. U fusnoti će stajati: bez prejudiciranja statusa i u skladu s Rezolucijom 1244.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

00:07

Default images

Kosovo će, prema rešenju do kojeg se došlo posle maratonskih pregovora, na regionalnim skupovima nastupati pod tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno: "Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Nije prihvaćen zahtev Prištine da u fusnoti bude navedena deklaracija o proglašenju nezavisnosti.

Danas je takođe postignut i dogovor o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Šef tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da je dogovor u potpunom skladu s nacionalnim interesima i dodao da su sada ispunjeni svi uslovi Evropskog saveta za sticanje statusa kandidata za Srbiju.

Prethodno su stizale kontradiktorne informacije o toku dijaloga. Naime, najpre je javljeno da je on završen, ali je B92 saznao iz izvora u Saveta Evropske komisije, da taj sastanak ipak nije završen.

Očekuje se da se članovi oba tima uskoro obrate javnosti.

Pre toga izvori iz Evropske komisije rekli su Tanjugu da je dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova skoro postignut. Izvori iz Evropske komisije dodali su da je ostalo još samo da se usaglase neke tačke o integrisanoj kontroli prelaza nad administrativnim linijama.

"Sinoć smo bili veoma blizu povoljnog rešenja", rekao je evropski zvaničnik blisko upućen u tok dijaloga i izrazio očekivanja da će sporazum biti postignut tokom sledećih nekoliko sati.

Šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je ranije Tanjugu da je jučerašnja runda dijaloga u Briselu vođena u vrlo teškoj atmosferi i da je za to odgovorna prištinska delegacija.

"Priština je nastupala sa negativnih, odbojnih pozicija, na momente potpuno iracionalnih. Mi pokušavamo na jedan konstruktivan i racionalan način, držeći se naravno rezolucije 1244 da dođemo do rešenja", rekao je Stefanović.

Stefanović je naglasio da je beogradska delegacija i posle 16 sati razgovora sutra ujutru spremna da učini sve kako bi došlo do dodatnog približavanja stavova.

"Danas je došlo do delimičnog približavanja stavova u smislu definisanja fusnote koja će stajati uz ime Kosova. To je i dalje tačka najvećeg sporenja", rekao je Stefanović. On je ocenio da izgledi za to da se sutra postigne sporazum u velikoj meri zavise od toga da li će Priština shvatiti da su se međunarodne okolnosti promenile kada je reč o ispunjavanju njihovih zahteva.

"Sutra nas čeka još jedan dan razgovora, za koji se svi nadamo da neće biti dug", rekao je Stefanović.

Najnovija runda pregovora Beograda i Prištine počela je u sredu, a nastavljena u četvrtak. Od ishoda razgovora umnogome zavisi da li će Srbiji u martu biti dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Šef tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da će se Beograd "boriti do kraja" da dođe do rešenja za pitanje regionalnog predstavljanja Kosova, uprkos, kako je naglasio, krutom i tvrdom stavu prištinske delegacije.

Po rečima Stefanovića, delegacija Beograda je spremna da prilikom predstavljanja Kosova, uz pozivanje na Rezoluciju 1244 SB UN, bude naveden i još jedan važan međunarodni dokument, a to je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Stefanović je rekao da je "sad na Prištini i na predstavnicima međunarodne zajednice da ne dozvole da bilo ko drži evropske integracije celog Zapadnog Balkana kao taoce".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: