"Poseta Vestervelea bila ključna"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da je jučerašnja poseta Gvida Vestervelea bila ključna za postizanje današnjeg dogovora Beograda i Prištine.

Izvor: Beta
Podeli

"Mislim da je ključno razumevaje i ključni dogovor postignut sinoć između Nemačke i Srbije. Nakon što su otklonjeni svi nesporazumi između nemačkog i srpskog državnog vrha, nakon što su to razumevanje potvrdili i svi ostali ključni činioci u okviru EU, više nije bilo prostora za Prišitnu da nastavi da se odupire", rekao Jeremić za beogradsku televiziju "Prva".

Jeremić je naglasio da postignutim dogovorom Kosovo u regionalnim organizacijama neće biti predstavljeno kao država jer "Kosovo nije država dok god postoji država Srbija" i ocenio da je dogovor u Briselu to i potvrdio.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je posle postizanja dogovora Srbija "na korak od kandidature za EU".

"Mislim da možemo da očekujemo da će sledeće nedelje u Briselu ministri spoljnih poslova doneti takvu odluku. Postoje još izvesne nedoumice. Neke zemlje članice su u poslednjem trenutku pokazale neke rezerve", rekao je Jeremić i potvrdio da je Rumunija jedna od tih zemalja.

On je dodao da ne treba potcenjivati stav bilo koje države i da treba ozbiljno uzeti u obzir problem Vlaha koji je Rumunija iznela, ali da "Srbija više ne može da prihvati nikakva dodatna uslovljavanja".

Dodao je da Srbija "u principu ne reaguje dobro na ucene".

"Ne možemo prihvatiti dodatna uslovljavanja. Uslovi su bili jasni i oni su ispunjeni. Ispunjeni su na takav način koji je u skladu sa važnim bazičnim državnim interesima Srbije, i što je najvažnije, u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije rekao je da se nada dobrom ishodu u Briselu u utorak, ali da treba sačekati. Naveo je da će se diplomatski raditi i narednih nekoliko dana i dodao da se nada najboljem.

Evropska unija

strana 1 od 449 idi na stranu