ACTA zasad ne ide pred Vladu Srbije

Beograd -- Sporazum ACTA o zaštiti autorskih prava na internetu nije bio ni predmet razmatranja Ministarstva prosvete i nauke, niti je predložen Vladi na usvajanje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Povodom pisanja medija o pristupanju Srbije sporazumu ACTA, to ministarstvo je saopštilo da će, pri zakonodavnom regulisanju pojedinih oblasti života i rada, Vlada Srbije svoje zakonske predloge uskladiti sa zakonodavstvom EU i s primerima najbolje svetske prakse. Dodaje se i da Srbija nije izmislila internet, pa ni pravila njegovog korišćenja.

Sporazum ACTA je prošlog meseca u Tokiju potpisalo dvadesetak zemalja EU, kao i SAD, Australija, Kanada, Japan i Novi Zeland, koji se, nakon ratifikacije obavezuju na uvođenje drakonskih kazni za piratstvo na internetu i zloupotrebu autorskih prava.

Sporazum je izazvao oštre proteste u EU i izvan nje zbog navodnog kršenja prava na privatnost i slobodu govora, a nekoliko zemalja već je najavilo da ga neće ratifikovati ocenivši da on na mala vrata uvodi opštu cenzuru interneta.

Za stupanje sporazuma na snagu potrebno je da ga usvoji Evropski parlament, a protiv ovakvog načina suzbijanja piraterije ustao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 195 idi na stranu