Odluka o Đilasu i Draži 23. marta

Beograd -- Postupci u kojima će se odlučivati o rehabilitaciji Milovana Đilasa i Draže Mihailovića zakazani su za 23. mart, saznaju "Novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Rasprava o rehabilitaciji Mihailovića zakazana je za 10 časova, a Đilasa odmah posle toga.

Iako se tačan broj žrtava političkog i ideološkog progona za vreme i posle Drugog svetskog rata još utvrđuje, u srpskim sudovima trenutno ima oko 1.000 zahteva za njihovu rehabilitaciju.

Većinu su potpisali naslednici i građani. Ipak, ima i onih postupaka u kojima sudije pažljivo mere svaku reč zbog uloga koje su znamenite ličnosti čija se rehabilitacija traži imale na našoj istorijskoj sceni.

Najviše posla ima Viši sud u Beogradu, zbog čega je odeljenje za rehabilitaciju dobilo ove godine još šest sudija.

Posle vraćanja časti i ugleda knezu Pavlu Karađorđeviću, na red bi mogao da dođe najpoznatiji jugoslovenski disident Milovan Đilas.

A posle njega, trebalo bi da se donese odluka o rehabilitaciji generala vojske Kraljevine Jugoslavije i predsednika srpske vlade u vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića.

Predstavnici Srpske liberalne stranke, koji su potpisali zahtev za Nedićevu rehabilitaciju, traže da sud utvrdi da je on bio "žrtva progona i nasilja". Zahtevaju i da se "presudi" da se nije ubio, već da su ga ubile vlasti FNRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 195 idi na stranu