Milosavljević: Greške knjigovodstva

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da, u vreme njegovog ministrovanja, nije bilo nenamenskog trošenja, već samo knjigovodstvenih nepravilnosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

07:27

Default images

"Sve što sam radio kao ministar zdravlja radio sam u skladu sa propisima i zakonima države Srbije. Što se pravnih stvari tiče, ništa nisam radio bez konsultacija sa pravnicima Ministarstva i Vlade Sbije", rekao je Milosavljević Tanjugu .

On je kazao da je tokom sprovođenja revizije odlazio na sastanke na koje je pozivan i da mu je, kako kaže, vrhovni državni revizor predočio da je utvrđeno da u Ministarstvu zdravlja nema nenamenskog trošenja novca, već knjigovodstvenih nepravilnosti.

"Rečeno mi je da se radi o knjigovodstvenim nepravilnostima, ali to nije nenamensko trošenje novca", objasnio je Milosavljević, koji je na spisku osoba u ministarstvima i drugim državnim institucijama protiv kojih je DRI podnela prekršajne prijave za nenamensko trošenje sredstava iz budžeta.

"Kada budem video prekršajnu prijavu, u skladu sa tim ću postupiti...Poštujem činjenicu da u Srbiji postoji nezavisna revizija, bio sam ministar i pre nego što je DRI osnovana i bio sam u prilici da svake godine bude vršena revizija finansijskog poslovanja, posebno za projekte finansirane sredstvima Svetske banke, Evropske investicione banke...", kazao je Milosavljević.

On je dodao da su sve sprovedene revizije u tom ministarstvu uvek imale pozitivnu ocenu.

DRI je ranije dana objavila imena odgovornih osoba u ministarstvima i drugim državnim institucijama protiv kojih je podnela prekršajne prijave za nenamensko trošenje sredstava iz budžeta i prijave za privredni prestup, a među njima su i mnogi sadašnji i bivši funkcioneri.

Odgovorni protiv kojih su podnete prijave kršili su propise u budžetskom sistemu, a zajedničko za sve je da su uglavnom kršili odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Prijave su podnete nakon završene revizije trošenja budžetskih sredstava za 2010. godinu.

Između ostalih, prekršajne prijave su podnete protiv bivšeg ministra zdravlja Milosavljevića, ministra životne sredine Olivera Dulića i tadašnjeg državnog sekretara (današnjeg ministra) u ministarstvu ekonomije Nebojše Ćirića, kao i protiv predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića.

Na spisku onih protiv kojih su podnete prekršajne prijave su i gradonačelnik Beograda - Dragan Đilas, Niša - Miloš Simonović, Jagodine - Dragan Marković Palma, Zaječara - Boško Ničić, Novog Sada - Igor Pavličić i Kragujevca - Veroljub Stevanović....

Dragocena korekcija u radu

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović izjavio je, povodom vesti da je Državna revizorska institucija protiv njega i još četiri službenika Gradske uprave podnela zahteve za pokretanja prekršajnih prijava, da ovaj postupak doživljava kao dragocenu korekciju u radu i načinu trošenja budžetskih sredstava.

Simović je Tanjugu rekao da je DRI imala nekoliko manjih primedaba na realizaciju budžeta u 2010. godini i da je deo grešaka odmah otklonjen, a deo je u fazi ispravljanja.

"DRI nije protivnik lokalnim samoupravama već predstavlja pomoć u usklađivanju realizacije naših budžeta sa propisima", rekao je Simović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: