Putin: Nova, snažna ruska armija

Premijer Rusije i predsednički kandidat Vladimir Putin u autorskom tekstu najavljuje stvaranje nove profesionalne i visoko obučene ruske armije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

00:23

Default images

U tekstu za dnevni list "Rosijska gazeta", premijer Putin je ocenio da je razvojni potencijal bivše vojne strukture SSSR potpuno iscrpljen i da je dalje oslanjanje i ulaganje u nju besmisleno. U obimnom članku „Biti snažan: Garancija za bezbednost Rusije“, Vladimir Putin iznosi planove za stvaranje nove profesionalne i visoko obučene ruske armije, posle 30 godina pauze.

Dajući analizu odnosa u svetu, premijer Rusije ističe i to da ni pod kojim uslovima Rusija neće odustati od potencijala strateškog odvraćanja i da će ga dodatno ojačati.

„Ne možemo da jačamo naše međunarodne pozicije, razvijamo privredu, demokratske institucije, ako ne budemo u stanju da zaštitimo Rusiju, i ako ne procenimo rizike mogućeg reagovanja na ove ili one pretnje", navodi Putin u svom predizbornom tekstu.

Vladimir Putin navodi da je usvojen i da će biti sproveden program razvoja i modernizacije oružanih snaga i vojne industrije, kao i da će u tu svrhu do kraja decenije biti uloženo 23.000 milijardi rubalja (575 milijardi evra).
Strateška odbrana: Raketni sistem S-400 (Foto: Beta/RIA/Arhiv B92)
„Ovo nije militarizacija ruskog budžeta. Zapravo, novac koji ćemo da izdvojimo je plaćanje računa za godine kada su vojska i mornarica bile hronično slabo finansirane, dok su druge zemlje uvećavale svoju vojnu snagu“, objašnjava Putin.

„Nikoga ne smemo da dovodimo u iskušenje zbog svoje slabosti", dodaje ruski premijer u tekstu za "Rosijsku gazetu" (Российская газета).

Jačanje odbrambene sposobnosti zemlje Vladimir Putin planira putem tehničkog snabdevanja armije, razvijanja metoda prognoziranja budućih pretnji, davanjem socijalnih garancija vojsci i poboljšavanjem ugleda oružanih snaga.

On ocenjuje da je „verovatnoća globalnog rata nuklearnih sila jednih protiv drugih mala, jer bi to značilo kraj civilizacije“, uz primedbu da je to nasleđe ranijih generacija, ali da se primenom današnje tehnologije i "pametnog oružja“ promenio i način ratovanja.
Obnova pomorske flote: Podmornica serije 955 Jurij Dolgorukin (Foto: Beta/ITAR-TASS/Arhiv B92)
Premijer Putin je ukazao i na to da traju novi lokalni i regionalni ratovi, kao i pokušaji da se prenesu na granice Rusije, a da su devalvirani i uništeni osnovni principi međunarodnog prava.

„Rusija u takvim okolnostima ne može da se osloni samo na diplomatske i ekonomske metode u rešavanju konflikta“, naveo je ruski premijer, uz naglasak na to da je za bezbednost zemlje neophodno da obaveštajne i druge agencije budu spremne da brzo reaguju u odbrani zemlje.

Moraju postojati mehanizmi reagovanja ne samo na postojeće opasnosti, već se mora gledati „iza horizonta“ 30 do 50 godina unapred, objašnjava dugogodišnji ruski državnik.

Vladimir Vladimirovič Putin je najavio i obnovu mornarice „u punom smislu“, naročito na severu i Dalekom istoku, navodeći da su velike sile već započele aktivnosti u vezi sa Arktikom, što je ocenio kao izazov ruskim interesima u tom regionu.

„Do 2020. godine procenat novog naoružanja u ruskoj armiji treba da bude najmanje 70%. Što se tiče ostalih sistema u upotrebi, oni će biti podvrgnuti temeljnoj modernizaciji“, navodi predsednik ruske vlade.
Odbrana vazdušnog prostora: Lovaèki avion T-50 (Foto: Beta/RIA/Arhiv B92)
Oružane snage će raspolagati sa: 400 novih interkontinentalnih balističkih raketa, 20 podmornica, 50 brodova, 100 satelita, 600 aviona (računajući i letelice pete generacije), 28 raketnih pukova sa sistemima S-400, 2.300 tenkova i 17.000 modernih vozila.

Kada je reč o sastavu vojnih kadrova, Vladimir Putin je ocenio da samo dobro obučeni vojnici i starešine sa visokim nivoom opšteg obrazovanja i kulture mogu da primenjuju najsavremenije sisteme naoružanja. Vojna lica moraju da uživaju kompletan paket socijalne sigurnosti koji odgovara njihovoj odgovornosti, podseća predsednik Vlade Rusije.

Vojska treba da bude profesionalna, ali muškarci treba da uvek budu spremni za odbranu zemlje, ocenjuje Vladimir Vladimirovič Putin, najavljujući značajne organizacione izmene u strukturi rezervnog vojnog sastava i stanove za nekadašnje vojnike.

Vladimir Vladimirovič Putin (Владимир Владимирович Путин), koji se smatra glavnim favoritom za pobedu na predstojećim predsedničkim izborima, koji se održavaju 4. marta, ne učestvuje na tribinama i u javnim debatama sa ostalim kandidatima, ali već šest sedmica svakog ponedeljka iznosi svoj program u pisanoj formi, objavljujući autorske tekstove na različite teme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: