Lavina na Kosovu, sedmoro poginulih

Sedmoro ljudi je poginulo kada je 12 kuća zatrpano lavinom u goranskom selu Restelica na Kosovu. Jedna devojčica je spasena i nalazi se van životne opasnosti.

Izvor: RTS

Subota, 11.02.2012.

15:50

Default images

Koordinator za saradnju sa medijima u opštini Gora Nazim Mehmedi je Tanjugu potvrdio da su spasioci iz lavine izvukli jednu devojčicu koja je preživela tragediju, a koja je prebačena u bolnicu u Prizrenu i nalazi se van životne opasnosti.

Potraga za još, kako se pretpostavlja, tri osobe biće nastavljena i tokom noći.

Policija je precizirala da je lavina pokrila između 10 i 15 kuća u ovom selu od kojih su samo dve bile naseljene i u kojima je živelo 11 osoba.
Lavina koja se obrušila na kuće visine je oko 10 metara, a prečnika 500 metara, precizirano je u policijskom saopštenju.

U Restelici tokom dana i večeras je padao sneg i duvao jak vetar koji je umnogome otežavao rad spasilačkih ekipa.
Na licu mesta su, pored pripadnika policije i građana, i ekipe Kosovskih bezbednosnih snaga, Kfora, vatrogasci i medicinske ekipe.
Policija Kosova informaciju o snežnoj lavini koja je zatrpala kuće u Resetelici dobila je jutros oko 9.30 časova.

Put prema Restelici nije prohodan zbog velikog snega, a otežane su i telefonske veze. U akciju spasavanja uključen je turski Kfor, koji je u nekoliko navrata pokušao da pomogne meštanima, ali je to teško izvodljivo zbog loših vremenskih uslova.

Kfor je zajedno sa lokalnom samoupravom angažovao mehanizaciju da pročisti zavejani put koji vodi prema Restelici.

U selima opštine Dragaš visina snega dostigla je dva i po metra. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je danas od Euleksa i Kfora da hitno pomognu meštanima Restelica.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je u stalnom kontaktu s predstavnicima Euleksa, Kfora i lokalne samouprave opštine Gora, "kako bi se što pre i efikasnije pružila pomoć meštanima Restelice".

Dodaje se i da će to ministarstvo "u najkraćem mogućem roku uputiti svu neophodnu materijalnu i novčanu pomoć ugroženim meštanima" sela Restelica, u opštini Dragaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: