Vesna Pešić se povlači iz politike

Beograd -- Vesna Pešić, doskorašnja visoka funkcionerka LDP i jedan od doajena borbe za demokratsku Srbiju, rešila je da napusti politiku, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

"Na predstojećim parlamentarnim izborima neću biti ni na jednoj izbornoj listi. Dosta je bilo", rekla je ona.

Pešićeva je u kratkom razgovoru istakla da okončava političku karijeru, koja traje duže od dve decenije.

Ne ulazeći u dublje razloge ove odluke, ona je samo navela da će ostati u skupštinskoj klupi kao samostalni poslanik do isteka mandata ovog saziva, ne otkrivajući kakvi su joj dalji planovi.

Pešićeva je početkom aprila 2011. podnela ostavku na mesto predsednika Političkog saveta u LDP, a ubrzo je i napustila stranku. Ovaj potez povukla je posle sukoba sa liderom Čedomirom Jovanovićem, a povod je bio njegova izjava u Skupštini u kojoj je afričke narode nazvao kanibalima.

Posle toga, Pešićeva je zadržala mandat, ali se i fizički u Skupštini odvojila od liberala. Neko vreme se nije pojavljivala u zakonodavnom domu. Spekulisalo se da oko nje uveliko obleću mnoge političke stranke u želji da je prevedu u svoje jato i ponude joj mesto na svojoj izbornoj listi za sledeće izbore.

"Uopšte ne znam zašto bi bilo koga zanimali moji planovi i kome je to danas uopšte važno. Uostalom, šta bih ja radila u ovom potpunom rasulu i ratovima partijskih mafija?", rekla je ona nedavno, najavljujući time povlačenje iz politike.

U njenoj turbulentnoj karijeri ostaće zabeleženo da je 1982. bila više od tri nedelje u zatvoru, zato što je javno protestovala zbog hapšenja studenata FPN. Tri godine posle toga osnovala je Helsinški komitet u Srbiji, a 1991. staje na čelo Centra za antiratnu akciju.

U isto vreme zajedno sa saborcima iz opozicije pokreće i borbu protiv Slobodana Miloševića. Vodila ju je kao predsednica Građanskog saveza Srbije od 1992. do 1998. i kao jedan od vođa Koalicije "Zajedno" od 1993. do 1997. Posle pobede, 5. oktobra postavljena je za ambasadora u Meksiku, gde je službovala od 2001. do 2005. Kaže da nikada nije bila član Saveza komunista, "jer se tamo samo ćutalo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu