Optužnica za ubistvo Srba u Sisku

Optužnica za ratni zločin ubistva 24 srpska civila u Sisku 1991. i 1992. godine postala je pravosnažna, nakon što su odbijeni prigovori optuženih.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.02.2012.

16:23

Default images

Vanraspravno veće Županijskog suda u Osijeku odbilo je prigovore optuženih Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka kao neosnovane.

Milanković je kao policijski rukovodilac optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika, a Bošnjak kao pripadnik specijalne policijske jedinice Vukovi zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U tim zločinima su ubijene 24 osobe, pri čemu Milanković odgovara za sve žrtve, a Bošnjak za osam žrtava za koje je ustanovljeno da su ih pobili on i neidentifikovani pripadnici njegove jedinice.

Milanković se tereti da je kao komandant policijskih snaga na širem području Siska i Banije i kao zamenik načelnika sisačke policijske uprave bio ovlašćen za izdavanje naređenja pripadnicima svih policijskih jedinica.

Njegova odgovornost je bila i za poštovanje i primenu ratnog i humanitarnog međunarodnog prava o bezbednosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Tereti se da, iako je bio dužan, nije preduzeo ništa da se spreče, suzbiju ili kazne nezakoniti postupci kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko maltretiranje.

Bošnjak je organizovao i predvodio grupu nepoznatih pripadnika jedinice s kojima je neovlašćeno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao srpske civile. Pretpostavlja se da je odgovoran za smrt osam civila.

Treći koji je osumnjičeni, tadašnji načelnik policijske uprave Đuro Brodarac, koji je nakon rata bio rukovodilac HDZ-a i sisački župan, umro je 13. jula osječkom zatvoru, gde je bio od 21. juna nakon što je uhapšen s Milankovićem i Bošnjakom. Zbog toga je krivični postupak obustavljen, a on sahranjen uz sve počasti s činom generala.

Državni tužilac Mladen Bajić, nakon što sisačko tužilaštvo nije godinama postiglo nikakav napredak u istraživanju, predmet je delegirao osječkom tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: