Nevreme paralizovalo i region

Zbog snežnog nevremena veći deo Podgorice je ostao bez struje, a u Hrvatskoj saobraćaj teško funkcioniše. Najteže je u Dalmaciji, gde je obustavljena nastava.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 03.02.2012.

16:18

Default images

U pojedinim školama na severu zemlje nastava je odložena.

Iz Elektroprivrde Crne Gore (EPCG) saopštili su da je potrošnja struje na rekordnom nivou, pa se na potrošače apeluje da racionalno koriste aparate u domaćinstvu.

Zbog snega i velikih hladnoća skraćeni su časovi u većini škola u Crnoj Gori, a u pojedinim na severu nastava je odložena, jer se pojavilo malo đaka. Obilan sneg i niske temperature širom Crne Gore otežavaju saobraćaj i stvaraju problem u snabdevanju strujom, a podgorički aerodrom i dalje nije u funkciji.

Aerodrom Golubovci zatvoren je za saobraćaj, zbog snega, kao i velike magle koja se nadvila nad glavnim gradom Crne Gore.

Iako je aerodrom u Podgorici otvoren za saobraćaj, nema polaska sa vazdušne luke u Tivtu nije.

Sneg je izazvao brojne probleme u drumskom sabraćaju, pa je policija apelovala na građane da ne kreću na put od Podgorice do Bijelog Polja, preko Kolašina i Mojkovca, zbog prekida u saobraćaju usled vremenskih neprilika.

Meteorolozi za naredne dane prognoziraju dalje zahlađenje, kao i snežne padavine na većem području Crne Gore. Najavljen je i jak vetar, severni i severoistočni, olujne jačine.

Temperatura vazduha u Crnoj Gori, prema najavama meteorologa, biće u konstantnom padu.

Na Split se sručila snežna mećava kakva odavno nije viđena. Temperatura se, uz jak sneg, sa orkanskom burom, spustila na minus četiri, a visina snega je oko 10 centimetara. Čelnici grada proglasili su neradni dan za škole, vrtiće i institucije, a rade samo službe neophodne za funkcionisanje grada. U prekidu su i neke trajektne linije, a na splitskom i riječkom području i sve katamaranske linije.

U Sarajevu preminulo pet osoba, u Mostaru jedna

U Sarajevu je od hladnoće i nevremena preminulo pet osoba, a u Mostaru jedna, saopštio je dr Tigran Elezović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, navodeći da se najčešće radi o hroničnim bolesnicima. "To jeste zaista neobično, hladnoća i sneg su zasigurno doprineli tolikom broju smrtnih slučajeva", rekao je Elezović za informativni portal "Sarajevo-x.com".

U Hitnoj pomoći kažu da je tokom dana bilo 10 pacijenata koji su zbog lomova zatražili lekarsku pomoć.

"Radimo dosta usporeno i kasnimo na intervencije, jer ceste nisu prohodne. Sva naša vozila su angažovana, imamo dobre gume, lance na gumama i stižemo tamo gde drugi ne mogu, ali svejedno, situacija je takva da kasnimo", rekao je Elezović.

Snežne padavine u Mostaru su donele mnoge probleme, a jedna osoba je preminula. Saobraćaj je toliko otežan da Hitna služba nije mogla intervenisati na poziv, pa je jedna osoba umrla, preneli su bosanski mediji.

Mostarci ne pamte ovakvo nevreme. Škole neće raditi u ponedeljak, a kasnije će o održavanju nastave odlučiti resorno ministarstvo.

"Ukoliko se tokom vikenda vreme stabilizuje, Ministarstvo prosvete će naći način da obavesti direktore i roditelje o toku nastavnog procesa", izjavio je portparol Vlade HNK Pero Pavlović.

U Mostaru je jutros bilo minus šest stepeni, a meteorolozi su snežne padavine najavili i za subotu. Slična situacija je i u drugim mestima u Hercegovačko-neretvanskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu, gde je nastava, takođe, odložena.

Ljubljana: Vetar preko 180 km na sat

Sibirska zima sa jakim vetrom, snegom i niskom temperaturama zahvatila je danas celu Sloveniju. Najteže je u pokrajini Primorskoj, gde u Vipavskom kraju bura dostiže brzinu preko 180 kilometara na čas.

Orkanski vetar poremetio je saobraćaj, snabedvanje električnom energijom, zatvorene su škole i dečija obdaništa. Slično je i u krajevima oko Nove Gorice i Kopra. U pomoć pokrajini Primorskoj priskočili su vatrogasci iz cele Slovenije i rade na popravci električnih vodova i krovova, pružaju pomoć gde god je to potrebno.

Meteorolozi najavljuju da će se vreme donekle popraviti u toku sutrašnjeg dana kada će bura pasti na 100 kilometara na sat, ali u Sloveniji najavljuju još veći pad temperatura, ponegde i do minus 20 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: