Za silovanje četvorka iz vladanja

Dečak koji je u školi u Požarevcu silovao školskog druga tokom velikog odmora kažnjen je smanjenjem ocene iz vladanja i premeštanjem u drugi razred iste škole.

Izvor: Press

Četvrtak, 02.02.2012.

07:58

Default images

Centar za socijalni rad i uprava OŠ „Kralj Aleksandar I", kao i svi drugi nadležni organi u ovom gradu, ne znaju šta da rade sa dečakom čiji je neverovatan čin brutalnog nasilja šokirao ne samo Požarevac, već i celu Srbiju.

Ovaj učenik sedmog razreda, koji još nije napunio 14 godina i ne može po zakonu krivično da odgovara, živi sa starateljkom jer nema majku, a otac mu je u zatvoru.

Dečak-silovatelj je odveo druga u garažu, naredio mu da se skine, a onda, uz pretnju da će ga prijaviti roditeljima da puši, išamarao ga, brutalno silovao i naterao na oralni seks. Potom su se obojica mirno vratila na nastavu. Nesrećni dečak se požalio jednom drugu šta se dogodilo, a kada je vest došla do nastavnika, slučaj je 25. januara dospeo u javnost

Za sada nema zvaničnih podataka iz policije, Višeg javnog tužilaštva, školske uprave i Centra za socijalni rad, uz obrazloženje da se štiti identitet maloletnika. Jedino se zna da su u školi prethodnih dana boravile republička i gradska prosvetna inspekcija, koje su sačinile izveštaj o okolnostima ovog slučaja.

Ovakav slučaj nasilja nezapamćen je u Požarevcu, jer se do sada nije desilo da učenik siluje učenika. Zbog toga u gradu već danima vlada uznemirenost, posebno kod roditelja đaka.

"Nisam za to da se ovaj učenik proganja, vređa ili izopšti od druge dece, jer je i sam dete, sigurno nesvesno težine onoga što je uradilo. Ipak, smatram da ga treba prebaciti u neku drugu školu, ne da bi se problem tako prebacio na tuđi teren, već da bi se time pomoglo napadnutom dečaku, kako ga više ne bi sretao u školi", kaže S. T., roditelj jedne učenice iz OŠ „Kralj Aleksandar I".

Pošto je učenik-napadač maloletnik do 14 godina starosti, on ne može da snosi krivičnu odgovornost, niti može biti poslat u neki popravni dom. Sve što je po našem zakonu moguće to je rad stručnog tima Centra za socijalni rad sa njim i njegovom porodicom.

Inače, prema nezvaničnim podacima, inspekcije su utvrdile da je direktor škole Goran Seger sačinio službenu belešku 25. januara po podne, na osnovu prijave razrednog starešine dvojice učenika i školskog policajca, nakon čega je obavestio policiju i odeljenje Ministarstva prosvete u Požarevcu.

"Prema mojim saznanjima, direktor škole ne snosi krivicu, jer je predlagao da se kapije školskog dvorišta zaključavaju kako deca ne bi izlazila za vreme nastave i odmora. Međutim, roditelji su ovo odbili, jer nisu želeli da im deca imaju osećaj kao da su u zatvoru", izjavio je Radomir Mihajlović, član Gradskog veća Požarevca nadležan za obrazovanje.

Mihajlović već 40 godina radi u prosveti i, na osnovu svog dosadašnjeg iskustva smatra da je najbolje da sve škole donesu odluku o zaključavanju kapija kako se ovako nešto ne bi ponovilo. On je naveo da će učeniku koji je napastvovao druga biti smanjena ocena iz vladanja, ali da za sada nije poznato da li će biti prebačen u neku drugu školu.

Za ceo slučaj saznalo se, između ostalog, i zbog toga što se učenik koji je napao druga o ovome hvalisao ostaloj deci, pa je tako priča dospela i do razrednog starešine, a potom i do direktora škole.

Slučaj je policiji prijavljen 25. januara, nakon čega je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, direktorom škole, školskim psihologom i pedagogom, utvrđeno činjenično stanje i obavljeni su razgovori sa akterima događaja.

Prema mišljenju poznatog požarevačkog psihijatra dr Vojina Kuzmanovića, prvenstvenu odgovornost ovde ima porodica, potom škola i društvo.

"Danas su deca prepuštena sama sebi, jer se roditelji sve manje bave njima. O tome svedoči upravo ovaj slučaj, gde je ispoljeno nezdravo ponašanje, jer je u ovom uzrastu prisutan nesklad fizičkog i mentalnog razvoja", kaže dr Kuzmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: