"EU najveći partner i donator"

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije u poslednjih nekoliko godina

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

00:19

Default images

Delevićeva je na javnom slušanju na temu „Narodna skupština na putu evropskih integracija”, čiji je cilj bio da se na isteku mandata ovog skupštinskog saziva sumiraju dostignuća i aktivnosti na evropskom putu, kako samog parlamenta, tako i Vlade Srbije, istakla da su građani Srbije profitirali na putu evropskih integracija.

U tom procesu stvoren je institucionalni i pravni okvir za jasnije i bolje funkcionisanje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i veći prostor za rad nezavisnih regulatornih tela, dodala je ona.

Kako piše "Politika", direktorka vladine kancelarije je ukazala i na o da je sada najvažnije završiti sve obaveze koje Srbija ima od decembra prošle godine i da to treba da bude predmet političke debate.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da očekuje da će Srbija u 2012. godini ispuniti uslove neophodne za dobijanje statusa kandidata i da je siguran da će, po uzoru na velike uspehe srpskih sportista, videti i jaku Srbiju u EU.

„Želimo da se primenjuju sporazumi koji su sklopljeni, da se postigne dalji napredak u regionalnoj saradnji, i da Euleks i Kfor mogu da vrše svoje mandate adekvatno na čitavoj teritoriji”, rekao je Dežer.

„Za 2012. mogu da pretpostavim da će ta tri ključna uslova biti ispunjena. Oni su jasni i ostvarivi i to mora biti konstatovano”, istakao je Dežer dodajući da paralelno proces ratifikacije SSP-a ide dobro, odnosno da su ostale samo još tri zemlje da taj posao bude završen.

Dežer je demantovao navode poslanika Slobodana Samardžića da je EU proces proširenja stavila na led.

EU je i dalje najveći trgovinski partner Srbije i učestvuje sa 56 odsto u trgovinskoj razmeni, a na drugom mestu su članice CEFTA sporazuma, dok su najveći trgovinski partneri Srbije – Italija, Nemačka, Rumunija i Slovenija, istakla je Delevićeva.

Prema njenim rečima, od ugovora koje je Srbija potpisala sa EU i izvoznici iz Srbije imaju koristi, jer zbog neplaćanja carine ostaje im 562 miliona evra, dok evropskim ostaje 214 miliona evra. Delevićeva je istakla i da je Srbija od početka tranzicije od EU dobila 2,2 milijarde evra.

Ona je ukazala na to da je od 2009. godine, kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša, 3,7 miliona građana Srbije izvadilo taj dokument. „Prelasci preko granice su se povećali za više od milion, odnosno milion građana više je prešlo granicu u 2011. nego u 2009. godini”, kazala je ona.

Đukić Dejanovićeva: Srbija je šampion evrointegracija

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je Srbija „šampion evrointegracija” zahvaljujući velikom broju usvojenih zakona koji su prilagođeni evropskim standardima, piše "Politika".

„Veliki broj akata koje smo doneli bio je sa tako zvane evropske agende, a od avgusta 2010. godine svaki predlog zakona sadrži potvrdu usaglašenosti sa evropskim pravom”, rekla je Slavica Đukić Dejanović na javnom slušanju o putu evrointegracija.

Iz rasprave

Momo Čolaković(PUPS): U ovom parlamentarnom sazivu doneto je više od 700 zakona, ali najveći deo posla tek predstoji. Rad će morati da nastave poslanici koji dolaze, a mi smo im ostavili dobre temelje.

Balint Pastor (SVM): Smeta mi što se na dobijanje statusa kandidata gleda kao na kraj procesa. To je tek početak i ako sve bude u redu za deset godina bismo mogli da postanemo punopravna članica.

Velimir Ilić (NS): Korupcija je porasla za 40 odsto za vreme ove vlade. Otkud tolika korupcija koja ometa proces evropskih integracija, zašto je poljoprivredna aktivnost opala za 30 odsto, a industrijska za 70 odsto. Zašto je skoro 300.000 ljudi ostalo bez posla, a 34.000 firmi otišlo u stečaj.

Ivan Andrić (LDP): Vlada stalno pokušava da sa sebe skine odgovornost, osim u slučaju kada se skinu vize, pa onda shvatimo koliko se ministara bavi evrointegracijama kada želi da se slika i pohvali uspehom. Pozivam još jednom da se hitno održi sednica parlamenta o evropskim integracijama.

Slobodan Samardžić (DSS): EU je politiku proširenja stavila na led jer ima svoje duboke probleme i nalazi se u velikoj krizi, a Srbija daje veliki gas ali točkovi su na ledu i zato ne može da krene. Srbija primenom SSP-a zbog manje naplate carina godišnje gubi 180 miliona evra.

Suzana Grubješić (URS): Mi iz Ujedinjenih regiona Srbije nikada nismo rekli da Evropa nema alternativu, ali moramo da znamo šta je ta alternativa ili da sami upregnemo snage i napravimo uređenu zemlju.

Dejan Mirović (SRS): EU se posebno nepravedno odnosi prema Srbiji uslovljavajući je da se zarad kandidature odrekne dela svoje teritorije.

Gordana Čomić (DS): Građani žele pristojnu javnu upravu, manju korupciju i da veruju sudijama, žele da budu jednaki pred zakonom. To se dobija procesom evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: