Prigovor na odluku o Dobrovoljačkoj

MUP RS podneo je prigovor Tužilaštvu BiH na naredbu o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka", koju je doneo međunarodni tužilac Džud Romano.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

14:49

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske traži da drugi tužilac sprovede istrage protiv svih lica i na osnovu dostavljenih dokaza podigne optužnicu.

Tužilaštvo BiH donelo je 17. januara naredbu o obustavljanju istrage u slučaju zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine, protiv ukupno 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, jer je utvrđeno da u njihovim radnjama nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

MUP zahteva da se od daljeg postupanja u celokupnom predmetu hitno izuzme postupajući tužilac Romano, zbog "nezakonitog, tendencioznog i pristrasnog postupanja, zbog čega je nepodoban da preduzima bilo kakve radnje u svim postupcima koji se vode pred Tužilaštvom BiH".

Ministarstvo od Kancelarije tužioca traži da svestrano razmotri spise i dokaze na koje je ukazano u pritužbi i nakon toga donese zakonitu i pravilnu odluku i naloži ukidanje Naredbe o obustavljanju istrage, saopšteno je iz MUP-a.

U obaveštenju tužioca Romana od 18. januara navodi se da se istraga obustavlja protiv svih prijavljenih lica koja su navedena u izveštaju CJB Istočno Sarajevo od 27. aprila 2005. godine, ali uprkos ovom obaveštenju, MUP-u nije dostavljena Naredba o obustavljanju istrage.

Romano je juče izjavio da Republika Srpska u skladu za zakonom nema pravo na prigovor, odnosno da samo oštećena strana ima pravo da podnese pritužbu.

MUP RS, međutim, smatra nestručnim, tendencioznim i sramotnim ponašanje ovog međunarodnog tužioca.

Kako su preneli banjalučki mediji, Romano se poziva na Zakon o krivičnom postupku, tvrdeći da MUP Srpske nije strana koja može da podnese prigovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: