Akcija "Sistem" službena tajna?

Iz Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, koji je izvršno telo Saveta za nacionalnu bezbednost, stigao je odgovor redakciji Insajdera o akciji "Sistem".

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

15:44

Default images

Tim dopisom potvrđena su saznanja Insajdera da je Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije vodila akciju "Sistem" kojom je, prošle godine, bio obuhvaćen i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

U dopisu upućenom Insajderu navodi se da je direktor policije Milorad Veljović obavestio Biro za kordinaciju rada službi bezbednosti o izveštaju operativne akcije "Sistem". U odgovoru se, međutim, ne precizira koji su rezultati te akcije.

Prema saznanjima Insajdera, u akciji "Sistem" otkriveno je da je komandant Žandramerije Bratislav Dikić nelegalno prisluškivao svoje saradnike, ali i da postoje indicije koje ukazuju na to da su pripadnici Žandarmerije pronašli određenu količinu nelegalnog oružja na području Novog Pazara, koje nisu prijavili, već prebacili u bazu Žandarmerije na Vlasini.

Na pitanje da li je pokrenuta istraga povodom takvih saznanja, iz Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti nije stigao konkretan odgovor. Međutim, šef kancelarije Biroa Goran Matić u dopisu Insajderu navodi sledeće:

"Direktor policije Milorad Veljović obavesto je Biro da je na njegov predlog, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić formirao radnu grupu na nivou MUP-a sa zadatkom da proveri navode iz izveštaja. Prema saznanjima Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti sa izveštajem operativne akcije Sistem obavešten je i nadležni tužilac".

S obzirom na to da je, po svemu sudeći, za sada tajna šta je utvrdila komisija MUP-a, novinari Insajdera uputili su novi dopis MUP-u Srbije, odnosno direktoru policije Miloradu Veljoviću, da nam zbog interesa javnosti dostavi izveštaj komisije o akciji "Sistem", ali i odgovori na pitanje kom nadležnom tužiocu i kada je dostavljen izveštaj tajne akcije.

Saznanja o tome da je u akciji "Sistem" otkriveno da su pripadnici Žandarmerije pronašli oružje kod Novog Pazara, koje nisu prijavili već odneli u svoju bazu na Vlasini, moraju da dobiju zvaničan odgovor i ne smeju se kriti pod oznakom tajnosti, jer mogu predstavljati veliku društvenu opasnost, navodi zaštitnik građana Saša Janković.

"Podatak koji je označen kao tajna, ako je označen da bi se sakrila neka nezakonitost, nije tajan. Dakle, tada oznaka tajnosti ne važi. Ako bi se zaista ispostavilo da je neko oznakom tajnosti sakrio dokument iz kojeg proističe da je neko nešto nezakonito uradio, takav dokument nema, po samom slovu zakona, snagu tajnog dokumenta. Ako je neko učinio da je učinio to što kažete da jeste, dakle ako je oružje sakrio, odnosno nije postupio po važećim propisima o tome, to je krivično delo", istakao je Janković.

Opravdano se postavlja pitanja šta je sve moglo da se dogodi korišćenjem nelegalnog oružija koje je pronađeno, a nije prijavljeno.

Sistematizacija MUP-a, kojom je Žandarmeriji odobreno formiranje Odreda za specijalne namene koji že brojati 615 pripadnika, akcija "Sistem", ali i mnoge druge informacije koje su od javnog značaja uvek su sakrivene oznakama službena tajna ili strogo poverljivo.

Tako je i u poslednjem slučaju ministar policije Ivica Dačić saopštio da će se tužilaštvo baviti otkrivanjem kako je iz MUP-a dokument koji nosi oznaku službena tajna dospeo do novinara TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: