Dolaze u Srbiju da promene pol

Zbog operacija promene pola svake godine u Srbiju sa svih kontinenata stiže oko 15 stranaca, piše "Politika".

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

00:50

Default images

Naši hirurzi, koji se bave ovom zahtevnom intervencijom, nedavno su se našli u žiži svetske i domaće javnosti zbog vesti da se za promenu pola, i to baš u Srbiji, raspituje Čaz Bono, ćerka poznate američke pevačice Šer.

Da su pregovori zaista u toku, za „Politiku” potvrđuje dr Miroslav Đorđević, hirurg, docent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je zaposlen u Univerzitetskoj dečjoj klinici. On je i urolog, vrlo poznat u svetu po rekonstruktivnoj urogenitalnoj hirurgiji, odnosno promeni pola.

"Čaz Bono je uradio operacije odstranjivanja grudi, a sada tražimo termine za konsultaciju za definitivnu promenu pola. Čaz Bono je genetski ćerka pevačice Šer, a sada je, faktički, sin", objašnjava dr Đorđević.

On naglašava da u ovom slučaju nije reč „ni o medicinskom turizmu, ni o intervenciji koja je u Srbiji jevtina i obavi se začas”, nego nam strani pacijenti stižu zbog uspešnih operacija i rezultata u ovoj oblasti, koji su publikovani u vodećim stručnim časopisima. Pacijenti dolaze iz SAD, Australije, Japana, Južnoafričke Republike i mnogih evropskih zemalja.

"Srbija nije nije postala odjedanput Meka za promenu pola. Ova vrsta hirurgije se kod nas radi duže od 20 godina, a počelo je krajem osamdesetih godina, sa profesorom Savom Perovićem, čiji sam ja đak. U poslednjih sedam godina mi smo unapredili hirurške tehnike da u što manje operativnih zahvata pružimo izgled i funkciju novoformiranih genitalija najpribližnije genetskom polu kojem pacijenti teže", kaže dr Đorđević, dodajući da smo uz belgijsku kliniku u Gentu najpoznatiji u svetu.

Po rečima sagovornika "Politike", pacijenti idu tamo gde su sigurni da će dobiti kvalitetnu i uspešnu operaciju. Drugo, u svetu postoji vrlo malo centara. Naš centar nije nikakva privatna bolnica nego zvanična beogradska škola za genitalnu hirurgiju, koja je registrovana pri Medicinskom fakultetu.

Da ove intervencije isključuju brzinu potvrđuju godine i meseci pripreme. Dr Đorđević objašnjava da se, kad je reč o stranim pacijentima, poštuju standardi za lečenje transseksualizma svetske organizacije: svaki pacijent mora da ima dve preporuke od dvojice verifikovanih psihijatara, sa potvrdom da je reč o bolesti transseksualizma. Posle toga takav pacijent se upućuje kod endokrinologa, od koga dobija hormone suprotnog pola, koje uzima od šest do 12 meseci. Tek tada stiče uslove da razgovara o hirurškoj operaciji genitalija. Stranci potpisuju neku vrstu operacionog ugovora sa dr Đorđevićem, kao glavnim hirurgom, i sa bolnicom u kojoj se zahvat obavlja. Operacija košta od 2.000 do 7.000 evra. Zahtevnije operacije, kada je neophodno ugraditi penilnu protezu, koštaju više, jer samo to pomagalo košta 6.000 evra.

Operacije promene pola obavljaju se i u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front”, koja je od Komisije za primenu novih tehnologija u medicini pri Ministarstvu zdravlja dobila odobrenje da radi promene pola iz ženskog u muški, a od direktora ove ustanove profesora dr Dušana Stanojevića saznajemo da su podneli zahtev da im se odobre promene muškog u ženski pol. Diskusija je bila kako opravdati činjenicu da muškarac dolazi da se operiše na ginekološkoj klinici.

"Ove intervencije su tabu tema samo kod nas, a na Zapadu postoje udruženja transseksualaca i pacijenti su vrlo dobro upoznati sa našim vrhunskim mogućnostima. Ovde je prevagnuo kvalitet, jer imamo i druge operacije koje koštaju mnogo manje nego u svetu, pa nam ne dolaze pacijenti iz inostranstva. Međutim, za operaciju pola postoji navala pacijenata. Radimo u dopunskom radu. Polovinu iznosa uplaćenog za operaciju dobija ekipa koja operiše, a 30 odsto su materijalni troškovi, a 20 odsto dobija Klinika", objašnjava dr Stanojević.

On podseća i kako ova intervencija zahteva izuzetnu hiruršku spretnost. Sama operacija traje od četiri do pet sati.

Naša škola genitalne hirurgije jako je poznata i u Beograd stižu lekari željni da nauče ove operativne tehnike.

Desetak naših građana godišnje promeni pol

Dr Đorđević kaže da godišnje promenu pola uradi i kod osam do deset naših državljana. On tvrdi da podatak da u Srbiji na ovu operaciju čeka 200 pacijenata nije tačan i dodaje da od 1989. godine postoji 214 registrovanih pacijenata koji su promenili pol, a trenutno je njih 15 u proceduri za ovu intervenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: