CIA najavljivala raspad SFRJ

Tajni dokumenti CIA o raspadu SFRJ pokazali da su američke službe znale šta će se dogoditi, dok je EU bila ekstremno neinformisana i nesprema, piše "Jutarnji".

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 30.01.2012.

13:38

Default images

To tvrdi profesor Josip Glaurdić u svojoj knjizi "Vreme Evrope", koju je izdao američki univerzitet Jejl.

Autor knjige, koji je došao do dela dokumenata CIA, Bele kuće i britanskog Forin ofisa, rekao je za hrvatski "Jutarnji list" da je najveći deo dokumenata ispak ostao "u mraku", dodajući da će verovatno tamo i ostati zauvek.

"Jugoslavenska kriza razvijala se dugoročno. Nije počela odjednom. Samo neko totalno neupućen mogao bi reći da se Jugoslavija 1991. iznenada našla u ratu. Sve se to događalo vrlo polako - kroz ekonomsku krizu, antibirokratsku revoluciju, kroz procese ukidanja autonomije u pokrajinama i nereda na Kosovu, zveckanje oružjem, pretnje menjanjem granica. Sve je to bilo vrlo dobro dokumentovano. I to je ono najvažnije što vidimo kada danas čitamo CIA-ine dokumente - kako su oni bili dobro informisani", kazao je Glaurdić.

On je dodao da su zapadni mediji bili veoma dobro informisani i da su čak predvideli raspad SFRJ, ali da političari nisu hteli da veruju nekim stvarima koje su im servirale tajne službe.

"Posao CIA-e nije da stvara politiku. Bože sačuvaj. Oni analiziraju što se događa i eventualno simuliraju scenarije - što bi se moglo dogoditi ako se nešto poduzme. Zato kada čitamo novine iz tog razdoblja, mi zapravo svedočimo o tadašnjem curenju obaveštajnih podataka u medije. Pitanje je ko ih je pustio", kaže Glaurdić.

"Ozbiljna teza je da su informacije procurile iz same CIA-e, jer su njeni obaveštajci zaključili da nisu zadovoljni da se, nakon što su politici servirali izveštaje, ništa ne događa. Što radite u takvom slučaju? Probate priču ugurati u Nju Jork Tajm i gledate što će se dogoditi. Verujem da je to bio slučaj i s pričama koje su najavljivale raspad Jugoslavije", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: