Zukorlić odbacuje deklaraciju BNV-a

Glavni muftija Zukorlić ne priznaje Bošnjačko nacionalno veće na čijem je čelu Esad Džudžević, ali poznaje retoriku kojoj se Džudžević vratio, piše "Politika".

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

00:40

Default images

"Za nas ne postoji nikakvo Bošnjačko veće u tehničkom mandatu (na čijem čelu je Esad Džudžević) i mi ne želimo ni na koji način da damo legitimitet tom telu koje je podržala vlast kako bi se zasenilo i opstruiralo delovanje Bošnjačkog nacionalnog veća koje je izabrano na poslednjim izborima", kazao je glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić.

Time je Zukorlić dao na znanje Džudževiću da mu je uzalud slao pozivnicu da dođe na sednicu BNV na kojoj bi trebalo da bude usvojena Deklaracija o slobodama i pravima Bošnjaka u Srbiji. U nacrtu tog dokumenta oko koga Džudžević nastoji da se postigne konsenzus najvažnijih političkih faktora i institucija Bošnjaka, tvrdi se da su prava pripadnika ove nacionalne manjine u Srbiji ugrožena u raznim oblastima, a da država ne pokazuje nikakvu spremnost da se o stanje popravi. Zato je Džudžević tekst deklaracije uputio i na adrese evropskih institucija i ambasadama evropskih država.

"S druge strane delimično me raduje promena retorike Esada Džudževića koji je u stvari glasnogovornik Sulejmana Ugljanina. Ta promena iako očekivana, ipak je isuviše nagla. Jer, pre dve godine u izbornoj kampanji za Bošnjačko nacionalno veće, kada sam ja govorio da su prava Bošnjaka u kulturi, jeziku i svim drugim nacionalnim aspektima ugrožena, on mi je odgovarao da sam ja remetilački faktor, koji izaziva probleme", kazao je Zukorlić, dodajući da pokretači te priče imaju na umu predstojeće izbore, te da je potrebno ponovo mobilisati narodne mase u Sandžaku tvrdnjom da su Bošnjaci ugroženi i da su im uskraćena prava.

"Postavlja se pitanje ko je Bošnjacima uskratio prava. Verovatno Vlada Srbije, ko bi drugi? A u toj vladi sedi njegov šef koji mu je rekao da tako sada priča. A upravo su njegov šef Ugljanin i bliski saradnik (Rasim) Ljajić digli ruku i glasali za sve zakone, odluke i uredbe vlade, pa i za one kojima se krše prava Bošnjaka."

"Džudževićev šef Ugljanin je pre dve godine tvrdio da nikada prava Bošnjaka nisu bila na višem nivou nego tada, a sada priča o ugroženim pravima. Gde se ta prava pogubiše, nisu bila u izbušenoj kofi, pa iscurela. Dakle, reč je o prilično jeftinom izbornom potezu", smatra Zukorlić.

"Jedino mislim da je dobro što se oni približavaju mojoj retorici, to doprinosi relaksaciji atmosfere u Sandžaku i potvrda je da je sve što sam govorio i tačno", kazao je verski vođa muslimana koji je često bio na meti kritike zbog „zapaljive“ i „oštre“ retorike.

"Dobio sam i tekst deklaracije koji ne izgleda loše, osim što mu fali suština, zaobiđena su dva ključna pitanja – status Sandžaka koji je zapakovan u bledu vezu šest sandžačkih opština što je jako bledo i jadno, i status bošnjačkog naroda u Ustavu Srbije. Niko se ne može baviti ključnim nacionalnim pitanjima Bošnjaka, a da se ne odredi prema ova dva pitanja", kazao je Zukorlić.

Zukorlić je „otkrio“ da mu je poziv od Džudževića upućen kao glavnom muftiji, te da mu se „već više od godinu dana Džudžević obraća uvažavajući tu funkciju.

Inače, od podele Islamske zajednice za Ugljanina i njegove saradnike Muamer Zukorlić je bio „bivši muftija“ ili – običan građanin.

Tanasković: Zukorlić umislio da je Muhamed

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić po ko zna koji put imame i sledbenike Islamske zajednice Srbije poistovećuje s otpadnicima islama i „zabludelim ovčicama”, obećavši im milosrđe kao da je u najmanju ruku poslanik Muhamed, smatra islamista, profesor Darko Tanasković.

Povodom Zukorlićevog obećanja pripadnicima Islamske zajednice Srbije da će ih amnestirati ukoliko se sve vrati na stanje od pre četiri i po godine kada su ga oni napustili, Tanasković je podsetio da je amnestija „akt milosti najvišeg organa državne vlasti” prema osuđenicima i, u vanrednim okolnostima, još neosuđenim prekršiteljima zakona. „U verskim stvarima uobičajeno je govoriti o oprostu, ali je muftiji Zukorliću očigledno važnija svetovna vlast nad vernicima koje smatra svojim podanicima… On pripadnost Islamskoj zajednici Srbije, a ne njegovoj Islamskoj zajednici u Srbiji poistovećuje s otpadništvom od islama, a zabludelim ovčicama obećava milosrđe, kao da je, u najmanju ruku, poslanik Muhamed, a s čijim rođendanom se ovaj izliv blagosti simbolički povezuje”, rekao je Tanasković Tanjugu.

Muftija je imamima i njihovim sledbenicima, koji su ga pre četiri i po godine napustili i priklonili se Rijasetu Islamske zajednice Srbije koji je prethodno osnovan u Bajrakli džamiji u Beogradu, obećao „potpunu i bezuslovnu” amnestiju.

Zukorlić je rekao da ova ponuda „nije promena odnosa” prema onom što se ranije dogodilo, ali da želi da „odmetnici” njegov poziv razumeju onako kako je upućen – iskreno, dobronamerno, kao pružanje ruke i davanje prilike da se, koliko je moguće, otkloni šteta koja je naneta Islamskoj zajednici.

Kako će muslimani kao vernici prihvatiti ovu Zukorlićevu „vladarsku velikodušnost”, stvar je njihovog slobodnog izbora, smatra Tanasković, koji veruje da će, kao građani, pogotovo ako su muftijini neistomišljenici, teško da odole osećanju poniženosti i revolta. „Jasno je da Zukorlićev potez proizlazi iz tvrdoglavog nemirenja s činjenicom postojanja Islamske zajednice Srbije i nespremnošću da se s njenim vođstvom i pripadnicima povede ravnopravan i konstruktivan dijalog o prevazilaženju sadašnje podele”, istakao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, za Zukorlića su to „raskolnici” kojima je on, ako se na vreme pokaju, odlučio da oprosti.

Tanasković veruje da, uprkos Zukorlićevim neodređenim formulacijama, cilj ukidanja beogradskog Rijaseta i „razmontiranje” Zilkićeve Islamske zajednice Srbije turskom inicijativom o objedinjavanju IZ u Srbiji u dogledno vreme neće biti ostvaren, novopazarski muftija, privržen logici stalnog aktivizma, u ovom „politički i socijalno složenom, pored ostalog i predizbornom, trenutku” poseže za amnestijom, svakako s određenom jasnom računicom. „S nekakvom računicom je pre izvesnog vremena pozvao Bošnjake na bojkot popisa. Tada se preračunao. Uskoro će se videti da li za ovaj poziv raspolaže jačim adutima”, rekao je Tanasković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: