"Uslovi za kandidaturu jasni"

Zvaničnici Srbije i EU slažu se u tome da su uslovi za dobijanje kandidature, koji su postavljeni Beogradu, jasni i da Srbija ima još mesec dana da ih ispuni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

13:39

Default images

Kako se približava novi datum kad će EU ponovo odlučivati o kandidaturi Srbije, ponovo se postavlja isto pitanje - da li će u odnosu na 9. decembar Srbija napraviti pomak koji će biti dovoljan za zeleno svetlo Brisela i dobijanje statusa kandidata.

Da je Milutin Mrkonjić umesto infrastrukture odabrao da se bavi evropskim integracijama Srbije možda bi pregovori Beograda i Brisela išli lakše. Upravo posao iz njegovog resora, završetak radova na gradnji koridora 11, za Mrkonjića je dokaz da Srbija što pre želi u evropsku porodicu.

"I molim gospodina Masa da prenese ostalim diplomatama iz Evrope osećanja tog dana kada nismo dobili kandidaturu. Bilo je lično i nikako ne znači da mislim da nama Evropa ne pomaže, obrnuto. A moj dokaz da je to tako je izgrađen deo autoputa od Beograda do Subotice, i sad kad Mas ide preko Subotice do Nemačke, ide mnogo brže", poručio je Mrkonjić nemačkom ambasadoru Volframu Masu, na skupu o modernizaciji daljinskog grejanja.

"Pomenuli ste autoput odavde do Subotice, skoro da je gotov, nedostaje mali deo, ako mislite o vašem putu ka kandidaturi ka Evropskoj uniji, zaključci Saveta EU od 9. decembra kažu - tu ste, ali još malo vam fali", rekao je Mas.
Vensan Dežer u Skupštini Srbije (Foto: Tanjug)
Nešto određeniji od ministra infrastruktre i nemačkog ambasadora bio je šef misije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer.

On je ponavio da Srbija može da ispuni uslove da bi 27. februara dobila pozitivnu ocenu od Evrope i da su oni odavno poznati.

"Želimo dalju primenu sporazuma s Prištinom, dalji razvoj koji se odnosi na regionalno predstavljanje Prištine i da Euleks i Kfor mogu da vrše svoj mandat na čitavoj teritoriji Kosova. Ta tri uslova su jasna i ostvarljiva", rekao je on.

Direktorka Vladine kancelarije za saradnju s EU Milica Delević kaže da su, bez obzira na ohrabrenja koja stižu iz Evrope, obaveze Srbije poznate i da bez njihovog ispunjenja ne može biti i evropskog da.

"Imamo još neko vreme, možda još mesec dana da neke od tih sporazuma postignemo, važno je da neke od njih ne gledamo u kontekstu sticanja statusa kandidata. Važno je da ovaj o regionalnom predstavljanju, mislim da je važan jer omogućava i potpuno učešće u onim skupovima koji se nas tiču i mogućnost koncentracije na teme koje se pominju na tim sastancima”, rekla je Delevićeva.

Uslovi koji čekaju Srbiju za dobijanje datuma za početak pregovora su borba protiv korupcije, medijska reforma i reforma pravosuđa, kao i veća konkurentnost privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: