"Bitka za bebe" i u Požarevcu

Posle skoro 30 godina požarevačka bolnica dobila je nove inkubatore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

15:37

Default images

Zahvaljujući donaciji privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac", uz pomoć fonda B92, bolnica je dobila dva inkubatora za prevremeno rođene bebe.

Pravi mali muzej u porodilištu u Požarevcu. Sa jedne strane inkubator star nekoliko decenija, a sa druge dva nova inkubatora, donirana kroz akciju Fonda B92 "Bitka za bebe".

"Sa ovim novim inkubatorima ne samo da povećavamo kvalitet opreme, nego i zanavljamo delove opreme koji su stari i po nekoliko decenija. Imamo nekoliko inkubatora koji su od 1980. godine. Ovo je vredna donacija i puno će pomoći", kaže Srećko Božić, direktor Opšte bolnice Požarevac.
Sreæko Bosiæ, direktor Opšte bolnice Požarevac (levo)
Mala Sanela, rođena tek pre par dana, prva je smeštena u jedan od dva nova inkubatora, koji je doniralo privredno društvo "Termoelektrane i kopovi Kostolac".

"Ova donacija ima značaj i svrhu i nama je drago da na taj način doprinosimo i poboljšanju zdravlja najmlađe populacije. Činjenica da će B92 nastaviti inicijativu i nas dovodi u situaciju da i dalje pratimo ovu akciju. Mi ćemo i ove godine učestvovati u nastavku akcije", rekao je Dragan Jovanović, direktor privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac".

Oko 1.200 beba godišnje se rodi u ovom porodilištu, koje će i od grada Požarevca dobiti jedan novi inkubator, a sve u okviru akcije "Bitka za bebe", koja se nastavlja i u 2012, koju su proglasili godinom beba.

"Plan nam je da nabavimo opremu koja je vitalno važna i potrebna za porodilišta kako bi se roditelji osećali bezbednim kada je reč o rađanju. Dosta toga još nedostaje. Uskoro ćemo početi da prikupljamo dodatnu opremu, koja nedostaje porodilištima i neonatologijama, o čemu smo imali prilike da se uverimo posećujući bolnice u ovoj akciji primopredaje inkubatora. Nedostaju reanimacioni stolovi, respiratori, monitori za praćenje vitalnih funkcija, itd", rekao je Veran Matić, predsednik Fonda B92.

Tokom akcije "Bitka za bebe" do sada je nabavljeno oko 200 inkubatora. Fond B92 namerava da u "godini beba" utiče na Vladu kako bi u 2012. ukinula PDV na opremu i hranu za bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: