Delević: Uslovi se moraju ispuniti

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da uslovi koji su Srbiji postavljeni u decembru moraju biti ispunjeni.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.01.2012.

10:43

Default images

Ona je rekla da se ti uslovi moraju ispuniti bez obzira na to što pojedine članice EU Srbiji upućuju podrške ohrabrenja.

Ona je u intervjuu Tanjugu, na pitanje kakve su šanse da Srbija početkom marta dobije kandidaturu, odgovorila da svaka procena šansi podrazumeva i procenu onoga što je urađeno, ali da isto tako treba imati u vidu preostalo vreme za ispunjavanje uslova.

"Ti uslovi su jasni i odnose se na postizanje dogovora regionalnom predstavljanju, primenu postignutih dogovora između Beograda i Prištine, uključujući i integrisano upravljanje prelazima, slobodu kretanja za Euleks i uslove za obavljanje mandata na celoj teritoriji KiM", istakla je Delević.

Ona je rekla da su ohrabrujuće poruke iz Nemačke i SAD poslednjih dana, ali da je najvažnije postići napredak u ostvarivanju zahteva iz decembra, kada je Srbiji odložena dodela statusa kandidata.

"Smatram da je taj napredak važan ne samo zato što ga je Evropski savet definisao kao nešto što je potrebno za sticanje statusa kandidata, već i zato što bi nam postizanje dogovra o tim tremama omogućilo učešće na svim regionalnim skupovima", rekla je Delević.

U tom smislu ona nedavnu posetu evropskog posrednika Roberta Kupera Beogradu smatra kao dobru pripremu za postizanje kompromisnog rešenja koje bi moglo biti osnov za sazivanje sledeće runde dijaloga.

Na pitanje da li će i ovoga puta Nemačka biti ključna za odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji, Delević je rekla da su za svaku odluku potrebni saglasnost i glas svake članice.

"Već nekoliko puta smo bili u situaciji da ulazimo u proces odlučivanja na sastancima Saveta ministara i Evropskog saveta, da li se to odnosilo na potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, početak primena prelaznog sporazuma, početak ratifikacije. Naučili smo da je potreban glas svake članice i saglasnost svake od njih", objasnila je direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Delević je kazala i da Evropski savet nije pominjao nikakve druge uslove osim onih vezanih za pitanje Kosova.

"To znači da ono što je urađeno u oblasti reformi u ovom trenutku nije prepreka da se nastavi dalje. U ovom trenutku važno je nastaviti sa praćenjem reformskih procesa, pre svega onoga što je u proceduri, a naravno uz svest da se nalazimo u godini kada će izborna dinamika odrediti i mogućnost da se puna pažnja posveti reformskim procesima", istakla je Delević.

Komantarišući poslednje rezultate istraživanja Kancelarije za evrointegracije, koji pokazuju blagi porast podrške građana tom procesu, Delević je kazala da je to rezultat "jednog klatna razuma i osećanja, gde građani osećaju da ih ta uslovljavanja polarizuju".

Na pitanje da li ulazak Hrvatske može pozitivno da se odrazi na Srbiju, Delević je rekla da je to značajno za ceo region, jer pokazuje da se proces evrointegracija zaista završava članstvom.

To će i u odnosima dve zemlje biti podsticaj za rešavanje otvorenih pitanja koja među njima postoje, a uz to od sredine 2013. godine Hrvatska će biti otvorenija za srpske proizvode, rekla je Delević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: