Šulc: Srbija može da učini više

Većina u EU podržaće pokretanje pregovora sa Srbijom, ali bi Srbija mogla da učini više "igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu", kaže Martin Šulc.

Izvor: Politika

Subota, 28.01.2012.

23:05

Default images

Predsednik Evropskog parlamenta kaže da je Srbija tokom mandata predsednika Borisa Tadića "imala neke značajne uspehe, i EU to ceni".

"Sasvim sam uveren da će velika većina u Evropskom parlamentu podržati pokretanje pregovora o pristupanju Srbije što je pre moguće", rekao je Šulc.

On je rekao da bi Srbija mogla da učini više "tako što bi ubedila zemlje članice EU da joj ponude status kandidata, igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu".

"Srbija treba da krene dalje u pravcu normalizacije odnosa s Prištinom. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima, kao što su diplome, trgovina, telekomunikacije, čak i ako se ne slažu oko krupnih stvari", rekao je novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta.

Podsećajući da je EP već naveo da Srbija zaslužuje da dobije zvaničan status kandidata, zahvaljujući dobrom napretku koji pravi na svom putu u EU, Šulc podseća da odluka Evropskog saveta mora biti jednoglasna, ali da je i dalje nejasno da li će svi lideri EU na samitu u martu podržati stav EP.

On se nada da će se to dogoditi i ističe da je Srbija pod predsednikom Borisom Tadićem imala značajne uspehe, što EU ceni.

"Srbija je počela da u potpunosti sarađuje s Tribunalom UN za ratne zločine u Hagu hapšenjem Karadžića, Mladića i Hadžića. Prihvatili ste Deklaraciju o Srebrenici. Bilo je teških odluka. Ali bolje je gledati u budućnost, a ne zadržati se na bolnoj prošlosti", kaže Šulc i i navodi da je Srbija napravila napredak u reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

On je naglasio da Evropski parlament čvrsto podržava proširenje Evropske unije, kao "jednu od najuspešnijih politika EU".

"Ne bih bio iskren kada bih rekao da nema 'zamora od proširenja' u nekim državama članicama... Međutim, pristupanje Hrvatske pokazuje da je EU posvećena proširenju, čak iako su vremena teška", kazao je on.
Šulc je istakao da je uloga Evropskog parlamenta da uspostavi jake kontakte sa svim političkim snagama u Srbiji i celom regionu i da ohrabri sprovođenje reformi. U tom smislu, on je rekao da planira da tokom svog mandata poseti Srbiju.

Upitan da li je optimista kada je u pitanju budućnost EU, Šulc je rekao da jeste optimista i da 2012. "mora da bude godina proboja u našoj borbi protiv krize".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: