Zagreb: 200 demonstranata protiv EU

Zagreb -- U Zagrebu je održan skup protivnika ulaska u EU na koji je došlo oko dve stotine građana. Policija privela nekoliko organizatora protesta.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

"Naseliće se stranci i nećemo moći ništa više da odlučujemo", rekao je jedan od organizatora skupa Natko Kovačević, objašnjavajući građanima zašto bi trebalo da glasaju protiv ulaska u EU.

Govornici su oštro kritikovali vlast u Hrvatskoj, a posebno ministarku spoljnih i evropskih poslova Vesnu Pusić zbog proevropske politike.

Kao argumente protiv EU, uglavnom su navodili kako će ljudi ostati bez posla, te da će u Hrvatsku stići evropske cene, a ostati hrvatske plate.

Neki od demonstranata pokušali su da skinu zastavu EU koja je, kako smatraju, protivzakonito postavljena, pa je izbio sukob s interventnom policijom i uhapšeno je nekoliko ljudi, među kojima i aktivisti Natko Kovačević, Ivan Pernar i Marko Francišković iz udruženja "Pravednik", poznati po učešću u brojnim protestima, kao i Dražen Keleminec, šef Autohtone - Hrvatske stranke prava.

On je juče podneo tužbu protiv ministarke spoljnih i evrospkih poslove Vesna Pusić zbog kršenja slobode izbora birača.
Na skupu je izbila svađa između organizatora i pripadnika policije koji su pokušali da legitimišu neke od malobrojnih učesnika skupa. Među njima i Kovačevića koji je u govoru istakao da Vesni Pusić, koju je sreo pre skupa, laže hrvatski narod, nakon čega su ga policajci legitimisali.

Organizatori protesta su pozvali građane da se sutra na referendumu izjasne protiv članstva Hrvatske u EU, a Keleminec i da krenu u skidanje protivzakonito istaknutih zastava EU u Zagrebu.
Prema procenama, na trgu se okupilo oko sto do dvesta učesnika protesta.
Pokret, odnosno Veće za Hrvatsku - Ne u EU sastoji se od desnih vanparlamentarnih stranaka i nevladinih organizacija.

U centru Zagreba, na Cvetnom trgu, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske postavilo je informativni punkt o ulasku zemlje u EU, a ministarka Vesna Pusić je delila građanima brošure i pozvala ih da podrže ulazak u Uniju.

Pusićeva je istakla da sva istraživanja pokazuju da je većina građana za ulazak u EU.

strana 1 od 45 idi na stranu