MMF: Veće zaduživanje Srbije

Izvršni odbor MMF-a odložio odluku o prvoj reviziji aranžmana sa Srbijom jer budžet Srbije za 2012. godinu odstupa od parametara predviđenih dogovorom.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 20.01.2012.

16:05

Default images

Ta odluka ne znači i prekid aranžmana, a dolazak misije MMF u Beograd, radi rešavanja spornih pitanja, očekuje se za oko dve nedelje. Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec ističe da odlaganje potvrde prve revizije aranžmana iz predostrožnosti ne znači i prekid aranžmana.

Po njegovim rečima, misija MMF će doći u Beograd za oko dve nedelje na razgovore sa srpskim vlastima - kada se očekuje da će biti razjašnjena sva sporna pitanja.

Kancelarija stalnog predstavnika MMF-a u Beogradu saopštila je da su emitovanje državnih obveznica i garancija, kao i predviđena implementacija investicionih projekata u suprotnosti sa onim što bi bilo u skladu s programom javnog deficita i ciljnog duga.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu MMF-a, predstavnici te međunarodne finansijske institucije će nastaviti razgovore sa srpskim vlastima u cilju nastavka programa kada bude dovoljno dokaza da se ponovo poštuje fiskalni program za 2012.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković kaže da je odluka MMF u osnovi negativna, jer nije dobro da se domaćoj i stranoj javnosti šalje poruka da ekonomska politika nije usaglašena sa programom koji Srbija ima sa tom institucijom. On, međutim, kaže da ne treba pareterivati, jer može da se ispostavi da je u pitanju samo prelazni period do konačne odluke.

"Ono što je bitno jeste da ova odluka može da ima ograničeno negativno dejstvo, jer u današnje vreme kada su finansijska tržišta osetljiva, investitori pomno prate šta se dešava sa državom i mogu da oklevaju da ulažu u Srbiju i u realnom i u finansijskom smislu, tako da to izazove jedan mali zastoj u investiranjima", kaže Vučković.

On podseća da je Srbija dostigla granicu zaduživanja koju propisuje Zakon o budžetskom sistemu i da je zato važno javni dug zadržati na nivou koji Srbiji omogućava normalno funkcionisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: