Nikolaidis: Srbija kao Iran

Savetnik predsednika crnogorske skupštine Andrej Nikolaidis uporedio je Srbiju sa Iranom, koji je "poslao fatvu na indijskog književnika Salmana Ruždija".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.01.2012.

11:23

Default images

Srbija je juče uputila demarš Podgorici zbog njegovog teksta da je na proslavi 20 godina Republike Srpske u hali Borik trebalo upotrebiti eksploziv.

"Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Prema informacijama koje imam, država Srbija je protestovala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana 'Mimesis', koji sam napisao 2003. godine. Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Ruždija", naveo je Nikolaidis za podgoričke “Vijesti”.

Upitan kako gleda na demarš Srbije, Nikolaidis je rekao da veruje da ga "neko dugo prati i da je sve pripremljeno vrlo brižljivo".

"Takođe mi govori ko je bio zadužen za mene, budući da su oni koji su bili okidači za sve ovo nastupili javno i tu su iz Crne Gore", naveo je on, dodavši da misli na potpredsednika Pokreta za promene Koču Pavlovića.

On je kazao da ni nakon burnih rekacija u srpskoj i crnogorskoj javnosti i zahteva za njegovu smenu, ništa ne bi promenio u svom tekstu “Šta je ostalo od velike Srbije”.
Zbog Nikolaidisovog teksta, koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu E-novine, Srbija je uputila protestnu notu Crnoj Gori i to gotovo istovremeno iz Beograda i Podgorice.

Protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore uputio je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo kod crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovića.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je juče da stavovi savetnika šefa crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa, izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kojem vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

Velika podrška Nikolaidisu

U Crnoj Gori su nastavljena reagovanja povodom stavova koje je književnik Andrej Nikolaidis izneo u autorskom tekstu u vezi sa obeležavanjem 20. godišnjice osnivanja Republike Srpske.

Podršku Nikolaidisu su izrazili Crnogorski Helsinški komitet, Crnogorski PEN centar, Društvo nezavisnih književnika, ali i Bošnjačka stranka.

Na stranu svog kolege stao je i pisac Ognjen Spahić. On je rekao da je Nikolaidis u spornom tekstu "pogodio poentu problema", jer, kako je objasnio, ume da "otkrije ono što je najgore u ljudima".

Književni kritičar i publicista Rajko Cerović je rekao da je čudno to što je Srbija reagovala na tekst Nikolaidisa onda kada je on objavljen u Crnoj Gori, a to nije učinjeno pre toga, kada je Nikolaidis isti tekst objavio u Beogradu, na E-novinama i u sarajevskom "Žurnalu".

Po rečima Cerovića, Srbija nastoji da po svaku cenu napravi diplomatski problem u odnosima sa Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: