Nova pretnja blokade prelaza

Pokret Samoopredeljenje će 22. januara ponovo blokirati prelaze ako Vlada Kosova ne bude sprovela odluku o političkom i ekonomskom reciprocitetu prema Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2012.

10:22

Default images

Dan posle sukoba kosovske policije i članova Samoopredeljenja na prelazima Merdare i Bela Zemlja, svi putevi u tom delu Kosova su prohodni. Ipak, iako je situacija mirna, pojačano je prisustvo kosovske policije u blizini prelaza Bela Zemlja na regionalnom putu Gnjilane-Bujanovac i okolnim putevima u Kosovskom Pomoravlju, zbog mogućnosti novih okupljanja.

Za to vreme, čelnici Samoopredeljenja okupili su se u Prištini pred novinarima i najavili nove akcije.

"Sve ove povrede i rane koje smo zadobili nisu deo naše slabosti već, naprotiv, naše dodatne snage u narednim suočavanjima. Mi ćemo nastaviti sa naporima za realizaciju punog političkog i trgovačkog reciprociteta sa Srbijom, na osnovu odluke koju je Skupština Kosova donela 7. decembra prošle godine", istakao je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Potpredsednik pokreta Špend Ahmeti je rekao su odlučili da ponovo organizuju blokadu puteva, ako do kraja iduće nedelje Vlada ne sprovede odluku Skupštine.

Ahmeti je optužio Vladu da je "izabrala da štiti Srbiju, a ne svoj narod".

Nasilna intervencija protiv demonstranata Samoopredeljenja u subotu je, po njegovim rečima, izvedena po naredbi premijera Kosova Hašima Tačija koji, kako je ocenio, ima "jake veze sa Srbijom".

Kosovska policija: Primenili smo "srazmernu snagu"

Policija Kosova je na današnjoj konferenciji za medije ocenila da je tokom intervencije primenila "srazmernu snagu".

Portparol policije Baki Keljani je rekao da je ukupan broj zadržanih demonstranata u subotu bio je 146, od kojih je petnaestorici određeno policijsko zadržavanje, dok su ostali oslobođeni.

Prema njegovim rečima, 32 policajca i 20 građana je zatražilo lekarsku pomoć.

Tri poslanika Samoopredeljenja, koji su privedeni tokom protesta kod prelaza Bela Zemlja, pušteni su nakon što su dali izjave policiji.

Oslobođeni su Glauk Konjufca, Liburn Aliu i Visar Imeri, dok je potpredsednici Aidi Darguti i još četvorici funkcionera pokreta određeno zadržavanje do 48 sati, navodi TV stanica "Spektri" iz Bujanovca.

Asocijacija profesionalnih novinara Kosova i Udruženje novinara Kosova su danas protestovali jer je policija povredila jednog fotoreportera kod prelaza Bela Zemlja. Oni su zatražili od policije da ne napada, već da obezbedi uslove da novinari rade i u takvim situacijama.

Fejt: Ne koristite blokadu za političke ciljeve

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt je pozvao pokret Samoopredeljenja da ne koriste blokadu puteva za političke ciljeve.

"Žao mi je zbog protesta i sile koja je upotrebljena. Žao mi je povređenih građana i policajaca, ali i šteta nanetih od protesta.
Samoopredeljenje ima otvorene sve mogućnosti i forme da se suprotstavlja politici vlade. Protest nije najbolji način za ostvarivanje politika, rekao je Fejt za RTK.

Vlada Kosova je izrazila žaljenje zbog nasilne akcije pokreta Samoopredeljenja protiv Policije Kosova koja je štitila red i zakon i pozvala rukovodioce Samoopredeljenja da izbegavaju upotrebu sile i da ne ometaju slobodu kretanja, što je garantovano Ustavom Kosova.

Vlada Republike Kosova snažno podržava Policiju Kosova koja je profesionalino držala pod punom kontrolom situaciju.

Vlada je takođe izrazila poštovanje za odmerenost i korektno ponašanje građana Republike Kosovo, političkih snaga, civilnog društva i profesionano izveštavanje medija.

Protiv blokade puteva su se založile sve opozicione partije sem Samoopredeljenja.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je rekao da Vlada treba da ostvari odluke Skupštine i da ne dozvoli da političke partije ili građani uzmu zakon u svoje ruke.

Mi cenimo da je Vlada trebalo da ostvari zaključke o reciprocitetu koji su usvojeni u Skupštini Kosova. Ostavljanje mogućnosti da političke partije ili organizacije građana izađu i ostvaruju ove zaključke se ne može tolerisati. Pogoršanje situacije je posledica činjenice da Vlada nije preduzela konkretne korake da ostvari volju poslanika, kazao je Isufi pozivajući Vladu da obezbedi primenu zakona ne samo na Merdaru i Beloj Zemlji već i na severu Kosova.

Slično kao Isufi govori i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova.

Stav DSK je jasan. Ne podržavamo blokadu puteva, što je neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo da Vlada ne ostvaruje zaključke Skupštine, kazao je Rugova.

Protiv blokade puteva su se pre jučerašnje akcije Samoopredeljenja izjasnili najviši zvaničnici Kosova, međunarodni predstavnici na Kosovu i visoki predstavnik EU Na Kosovu.

Pokret Samoopredeljenje je sinoć ponovio da će nastaviti sa aktivnostima na blokadi puteva prema prelazima Merdare i Bela Zemlja sve dok Vlada Kosova ne bude ostvarila zaključke Skupštine o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: