Kosovo: Privedeno 146 demonstranata

Portparol kosovske policije Baki Keljani izjavio da je na današnjem protestu Samoopredeljenja privedeno 146 ljudi, povređen 31 policajac i oko 20 demonstranata.

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.01.2012.

13:27

Default images

Demonstranti su večeras autobusima napustili skupove i administrativni prelazi su ponovo prohodni za saobraćaj.

Za B92 potvrđeno da je među uhapšenima i vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Portparol kosovske policije Baki Keljani demantovao je da je Kurti uhapšen.

Među uhapšenima bilo je i nekoliko poslanika Skupštine Kosova, članova tog pokreta, ali ne i lider pokreta Aljbin Kurti, kazao je Keljani.

Keljani je u izjavi Tanjugu precizirao da je 112 ljudi privedeno kod Podujeva, a 34 osobe su privedene kod prelaza Bela zemlja.

U sukobima s demonstrantima kod Podujeva, povređen je 31 policajac i više od 20 demonstranata, rekao je Keljani.
Policija je upotrebila vodene topove (Beta)
Preko administrativnog prelaza Merdare u opštini Kuršumlija i Končulju u opštini Bujanovac, saobraćaj između centralnog dela Srbije i Kosova se odvija izuzetno slabim intenzitetom, rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Preko administrativnog prelaza Merdare, posle 19 sati prešla su sa područja Kosova i Metohije dva teretna vozila i jedan autobus, rekao je Tanjugu predstavnik MUP-a Goran Đorđević.

Kamioni koji su ranije popodne ušli preko Merdara, uz policijsku pratnju su dovedeni do carinskog terminala u Podujevu.
Sa područja centralne Srbije, preko tog administrativnog prelaza, prešla su dva teretna vozila, dok putničkih automobila nije bilo, rekao je Đorđević.

On je naveo da je slična situacija i na administrativnom prelazu Končulj, nasuprot kojem je na području Kosova i Metohije prelaz Bela zemlja.
Đorđević je precizirao da sa područja centralne Srbije nije zabeležen prelazak vozila ka KiM, dok sa suprotne strane na svakih pet do deset minuta pređe po jedno vozilo.
Prema njegovim rečima, pristalice pokreta Samoopredeljenje, protest su organizovali na području KiM, a nikakvih incidenata nije bilo na drugoj strani administrativne linije, odnosno u centralnoj Srbiji.
Beta
Policija Kosova ranije danas navela je da su posle najave da neće tolerisati blokadu puteva i onemogućavanje slobode kretanja, jer je reč o protivzakonitom delu, preduzela akciju na uklanjanju blokade puta koju su postavili pripadnici pokreta Samoopredeljenje.

"Tokom intervencije policija je naišla na aktivan otpor demonstranata koji su napadali različitim sredstvima, kamenjem i metalnim predmetima što je izazvalo do sada povređivanje deset policajaca, koji su zatražili lekarsku pomoć", piše u saopštenju. Na intervenciju policije demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja i drugih predmeta.

Povređenih ima na obe strane, pokazuju izveštaji sa lica mesta. Na raskrsnici kod Podujeva, gde se okupilo oko 500 pristalica pokreta Samoopredeljenje, mnogo je dima od suzavca i jakih policijskih snaga. Pristalice Samoopredeljenja su prethodno pozvali policiju da ih pusti na Merdare i govorili su im da nisu protiv policije nego protiv Srbije.

"Idite upotrebite silu u Srbiji, a ne na nama", poručili su policiji.

Oko 13 časova došlo je do sukoba policije i demonstanata koji su nastojali da probiju kordon. Kosovska policija je tom prilikom upotrebila "biber sprej", a demonstanti kamenice i grudve.

Oko 1.200 pripadnika pokreta Samoopredeljenje blokiralo je od 13.00 časova jednu kolovoznu traku regionalnog puta Gnjilane-Bujanovac na oko 700 metara od prelaza Bela Zemlja gde ih je zaustavio kordon Kosovske policije. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da policija ne treba da zaustavlja demonstrante, već treba da onemogući ulazak robe iz Srbije i da obezbedi ostvarivanje reciprociteta.

On je kod Podujeva rekao da je Srbija neprijateljska i da vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu.

"Protest će biti miran, mi nismo protiv policije, mi smo za reciproicitet u odnosima sa Srbijom. Naš cilj ćemo ostvariti i blokiraćemo ulaz roba iz Srbije", rekao je Kurti novinarima u Prištini.

Po dolasku u Merdare, gde je blokiran prolaz vozila i osoba, Kurti je rekao da nije pravično da se ne dozvoljava protest aktivista "Samoopredeljenja" dok se istovremeno ne blokira ulaz roba iz Srbije.

Niko ne podržava potez Samoopredeljenja

Beta
Zvaničnici Prištine ali i građani nisu podržali današnju blokadu Samopredeljenja. U Prištini kažu da je bilo i drugih alternativa pokreta Samoopredeljenje, osim da protestuju.

Blokadu pokreta Samoopredeljenje u Prištini ne smatraju štetnom za Kosovo. Analitičar Ardijan Arifaj kaže da je opasnije to što Vlada Kosova ne sprovodi mere reciprociteta prema Srbiji.

"Ne mislim da su protesti Samoopredeljenja štetni za Kosovo. Štetnije je što se krši Ustav Kosova i ono što čini Vlada Kosova, mislim da je to štetnije nego akcije Samoopredeljenja koja blokira puteve i u ovom slučaju su postavljeni protiv susedne države koja se od većine građana Kosova vidi kao agresorska država i koja ima neprijateljsko raspoloženje prema Kosovu“, kaže Afiraj.

U pripremama za održavanje protesta pripadnika pokreta Samoopredeljenje na prelazima Merdare i Bela zemlja najviši zvaničnici Samoopredeljenja su posetili Tiranu, a obratili su se i građanima, tražeći i njihovu podršku.

Samo je Crveno-crna koalicija iz Albanije najavila da će se njihovi aktivisti pridružiti protestima Samoopredeljenja.

Najviši zvaničnici Albanije predsednik Bamir Topi, premijer Salji Beriša i ministar spoljnih poslova Edmond Hadžinasto su se izjasnili javno protiv održavanja današnjih protesta u organizaciji Samoopredeljenja.

Vlada Kosova osudila napad na policiju

Beta
Vlada Kosova izrazila je žaljenje zbog nasilnih akcija pripadnika pokreta Samoopredeljenje protiv policije Kosova, koja je štitila red i zakon tokom blokade graničnog prelaza kod Podujeva.

Vlada je pozvala lidere pokreta Samoopredeljenje da ne primenjuju silu i ne ometaju slobodu kretanja, garantovanu Ustavom Kosova.

"Vlada Republike Kosova snažno podržava Policiju Kosova koja je sa profesionalnošću držala situaciju pod punom kontrolom", saopštila je vlada.
Beta
Prištinska vlada izrazila je zadovoljstvo odmerenošću i korektnim ponašanjem građana Kosova, političkih snaga, civilnog društva i profesionalnim izveštavanjem medija.

"Takvo ponašanje je u punom skladu sa zapadnim civilizacijskim vrednostima i našim stremljenjima ka evroatlanskim integracijama", ocenila je Vlada Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: