"Srbi, čuvajte se tokom protesta"

Oliver Ivanović apelovao je na Srbe da prilikom protesta pokreta "Samoopredeljenje" sutra izbegavaju ta područja kako se ne bi izlagali opasnosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.01.2012.

21:27

Default images

Protesti su najavljeni na prelazima Merdare i Bela zemlja.

"Sugestija je da Srbi svakako budu malo dalje od tih prelaza, jer događa se, u napetim situacijama da se gnev i nezadovoljstvo usmeravaju prema uglavnom prema Srbima", rekao je Ivanović.

On je apelovao na Srbe "i da se pričuvaju" tokom sutrašnjeg protesta, iako su akciju "Samoopredeljenja" osudile i prištinske vlasti i međunarodna zajednica, što je ocenio kao pozitivnu stvar.

Funkcioner Demokatske stranke Srbije Slobodan Samardžić je rekao da sutrašnji protest, sa aspekta bezbednosti po Srbe, "nije ništa opasniji od proglašenja takozvane nezavisnosti 2008. godine".

Samardžić je istoj emisiji za sutrašnji protest "Samopredeljenja" rekao da je ipak "manje opasan nego martovski pogrom Srba iz 2004. godini."

Funkcioner Liberalnodemokratske partije Bojan Đurić je upozorio i da se mora voditi računa kakve će biti reakcije u Beogradu, posle sutrašnjeg protesta "Samoopredeljenja" koje predvodi Albin Kurti.

Đurić je u istoj emisiji podsetio na nerede i paljenje stranih ambasada u Beogradu tokom prethodne vlade kao i na nasilje prema manjinskim grupama.

Ivanović i Samardžić, komentarišući za vikend najavljeni referendum na severu Kosova su izneli potpuno suprotne stavove o potrebi izjašnjavanja građana.

Ivanović smatra da je referendum, čiji je ishod poznat jer 95 odsto učesnika će se izjasniti da ne priznaje kososvske institucije - nepotreban i da može da izazove podele između Srba severno i južno od reke Ibar.

Samardžić je rekao da je referendum legitiman i potreban kao odgovor na poltiku Vlade Srbije, ali smatra da neće dovesti do dodatnih podela među Srbima u pokrajini.

Đurić smatra da je organizovanje referenduma posledica poltike Vlade Srbije dodavši da Vlada Srbije ima mehanizme da spreči referendum "raspuštanjem četiri opštine".

Ivanović je odbacio mogućnost raspuštanja četiri opštine objasnivši da referendum nema pravnu već poltičku težinu.

Kurti je prethodno u Prištini izjavio da će sutrašnji protest na administrativnim prelazima Merdare i Bela zemlja biti miran i da neće biti blokade puteva.

Pokret "Samoopredeljenje" ja najavio da neće blokirati puteve i da neće provocirati nasilje, ali će samo sprečiti ulazak kamiona sa srpskom robom na teritoriju Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: