Tači:Neću dozvoliti blokadu granica

Prag -- Kosovski premijer Hašim Tači kaže da neće dozvoliti da pripadnici Samoopredeljenja blokiraju granicu Kosova kako bi sprečili ulazak robe i automobila iz Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Najave lidera pokreta Samoopredeljenje o dešavanjima ili nasilnim reakcijama kako bi preuzeli kontrolu kosovskih granica su najgore moguće poruke na Kosovu u ovo vreme. Ovo prevazilazi svaku ustavnu, legalnu i moralnu vlast. To su najave nasilja, nešto što je Kosovu sada najmanje potrebno", kazao je Tači.

On je dodao da članovi "Samoopredeljenja" treba da shvate da se nasilnim delima ne dobija vlast.

Tači je izjavio da neće dozvoliti da se krvavo nasilje, poput onoga u Tirani u januaru 2011. godine - kada su dve osobe poginule u sukobu između policije i opozicionih demonstranata - desi i u Prištini.

Izjava Tačija je usledila kao odgovor na najave pokreta "Samoopredeljenje" da će u subotu 14. januara blokirati prelaze na Kosovu preko kojih ulazi roba iz Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije osudilo je pozive upućene Albancima sa Kosova i iz Albanije da blokiraju granicu sa Srbijom, jer takve akcije ne doprinose prosperitetu i novim priznanjima kosovske nezavisnosti.

"Akcije, koje imitraju politiku srpskih ekstremista na Kosovu, nemaju ništa zajedničko sa žtvama i konstruktivnim naporima svih Albanaca
na izgradnji demokratske države Kosovo, multietničkog društva, zemlje koja gradi i razvija dobre odnose sa susedima, u cilju
stabilnosti i mira na Kosovu i u regionu", navodi se u saopštenju albanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1073 idi na stranu