Tači:Neću dozvoliti blokadu granica

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da neće dozvoliti da pripadnici Samoopredeljenja blokiraju granicu Kosova kako bi sprečili ulazak robe i automobila iz Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2012.

16:50

Default images

"Najave lidera pokreta Samoopredeljenje o dešavanjima ili nasilnim reakcijama kako bi preuzeli kontrolu kosovskih granica su najgore moguće poruke na Kosovu u ovo vreme. Ovo prevazilazi svaku ustavnu, legalnu i moralnu vlast. To su najave nasilja, nešto što je Kosovu sada najmanje potrebno", kazao je Tači.

On je dodao da članovi "Samoopredeljenja" treba da shvate da se nasilnim delima ne dobija vlast.

Tači je izjavio da neće dozvoliti da se krvavo nasilje, poput onoga u Tirani u januaru 2011. godine - kada su dve osobe poginule u sukobu između policije i opozicionih demonstranata - desi i u Prištini.

Izjava Tačija je usledila kao odgovor na najave pokreta "Samoopredeljenje" da će u subotu 14. januara blokirati prelaze na Kosovu preko kojih ulazi roba iz Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije osudilo je pozive upućene Albancima sa Kosova i iz Albanije da blokiraju granicu sa Srbijom, jer takve akcije ne doprinose prosperitetu i novim priznanjima kosovske nezavisnosti.

"Akcije, koje imitraju politiku srpskih ekstremista na Kosovu, nemaju ništa zajedničko sa žtvama i konstruktivnim naporima svih Albanaca
na izgradnji demokratske države Kosovo, multietničkog društva, zemlje koja gradi i razvija dobre odnose sa susedima, u cilju
stabilnosti i mira na Kosovu i u regionu", navodi se u saopštenju albanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: