Pop Branislav i dalje radi

Branislav Peranović, sveštenik poznat po "lečenju" narkomana lopatom u Crnoj Reci, nastavio je svoj rad u Jadarskoj Lešnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2012.

10:07

Default images

On je za "Kurir" rekao da je u Jadarsku Lešnicu došao pošto je napustio centar u Crnoj Reci pre tri godine na poziv vladike šabačkog Lavrentija.

"Nikad nisam prestao da se bavim spasavanjem duša onih koji su na svom životnom putu posrnuli. I posle hajke koja se vodila protiv mene, kad sam optuživan da sam batinaš i siledžija, nisam odustao od svoje misije", rekao je Peranović.

On je za centar u Jadarskoj Lešnici rekao da je "urgentnog karaktera" i da prima mladiće u teškoj krizi "kako one koji se sami obrate za pomoć, tako i one koji ne žele da se leče" i da u dogovoru sa roditeljima "pronalazi najbolji način da ih dovede u kamp".

"Rad s narkomanima je kompleksan. Želimo da ih preobratimo, da uvide svoje greške, da se postide i pokaju i povrate izgubljeno dostojanstvo, što je težak posao. Ovo im je prilika da poprave šta su pokvarili, pa se često dešava da posle boravka kod nas postanu bolji ljudi, s ispravnim sistemom vrednosti. Kako bismo bili sigurni u kvalitet izlečenja, uveli smo i patronažnu službu, koja obilazi sve koji su završili boravak u centru", rekao je sveštenik.

Otac Branislav je javnosti postao poznat pre tri godine, kad se pojavio snimak iz rehabilitacionog centra "Crna Reka", gde je takođe bio upravnik.

Na tom snimku jasno se vidi kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama. Jedan deo javnosti bio je zgrožen, dok je drugi podržavao ovakve metode lečenja narkomana.

"Javnost uvek traži žrtveno jagnje i ja sam prihvatio tu ulogu zarad očuvanja kampa. Jesam grešio, ali morao sam. Batine ne odobravam, imam odbojnost prema svakoj vrsti sile, ali ponekad je nažalost neophodno istući štićenika za njegovo dobro. U Crnoj Reci nikog nisam fizički kažnjavao radi ličnog zadovoljstva, već isključivo za dobrobit štićenika", rekao je Peranović i dodao da batine kao sredstvo lečenja više ne koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: