I Tači protiv blokade prelaza

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači protivi se blokadi prelaza, koju je za 14. januar najavio pokret Samoopredeljenje i ističe da nasilne akcije nisu prihvatljive.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Tači je rekao da pokret Samoopredeljenje najavama o blokadi administrativnih prelaza sa Srbijom "sprovodi srpski model" i izrazio nadu da stanovnici Kosova neće odgovoriti na poziv o blokadi prelaza.

On je na konferenciji za novinare posle sednice vlade, takođe, upozorio ovaj pokret da nasilne akcije nisu prihvatljive.

Tači je pripadnike tog pokreta nazvao "pseudopatriotama" i dodao da "patriotizam danas jeste poštovanje Ustava i zakona Kosova a ne blokiranje puteva i graničnih prelaza".

Prema njegovim rečima, vlast na Kosovu "neće biti uzeta silom već putem slobodnog glasanja na izborima".

Samoopredeljenje bez podrške Pokreta za ujedinjenje

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je u Tirani "sve Albance" da učestvuju u blokadi administrativnih prelaza sa Srbijom u subotu, 14. januara.

"Danonoćno ćemo biti 'živi' štit u nameri da blokiramo sav saobraćaj" na prelazima Merdare i Bela Zemlja na severu Kosova, rekao je Kurti novinarima u Tirani, prenosi Frans pres.

Pokret za ujedinjenje, koji u Skupštini Kosova ima dva poslanika, zauzeo se protiv blokade prelaza 14. januara, na šta je pozvao pokret Samoopredeljenje.

"Pokret za ujedinjenje poziva političke snage na Kosovu da se odreknu od nasilja i da povećaju saradnju u korist jačanja države i interesa građana", navodi se u saopštenju te političke organizacije.

Pokret za ujedinjenje je do pre nekoliko meseci bio u koaliciji sa Samoopredeljenjem. Do rascepa koalicije došlo je pošto je Samoopredeljenje odbilo da iz sredstava koje dobija iz Skupštine određen iznos novca da Pokretu za ujedinjenje.

Poziv za uspostavljanje kontrole na graničnim prelazima "ne znači izražavanje nezadovoljstva, nije poziv na proteste i demonstracije, već predstavlja poziv za preuzimanje kontrole nad određenim segmentima države od strane jednog političkog subjekta, što bi predstavljalo početak totalne anarhije na Kosovu", ocenjuje Pokret.

"Skrivanje iza odluka Skupštine o reciprocitetu ili blokadi roba iz Srbije ne opravdava teške posledice koje će Kosovo imati od takvih dela ili anarhističkih metoda", ističe se u saopštenju.

Pokret za ujedinjenje ističe da se zalaže za jačanje uloge Skupštine, reciprocitet u odnosima sa svim državama, sve dok je taj reciprocitet u skladu sa nacionalnim interesima celokupnog albanskog naroda.

PU je, kako se dodaje, kategorički protiv povećanja napetosti odnosa između partija na unutrašnjoj političkoj sceni i protiv povećanja političkog uticaja takvim ponašanjem koje ima za cilj blokadu graničnih prelaza, gde postoji izuzetno visok rizik stvaranja situacije nasilnih sukoba, pa čak i krvoprolića.

Zbog navodnog neostvarivanja zaključaka Skupštine Kosova o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom, Pokret Samoopredeljenje je za 14. januar najavio blokadu graničkih prelaza Merdare i Bela Zemlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi najavio je da će Policija Kosova preduzeti sve kako se tako nešto ne bi dogodilo i da će u ostvarivanju takvog stava preduzeti sve potrebne zakonske mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1073 idi na stranu