"Tužbe povući istovremeno"

Međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nemaju izgleda na uspeh i trebalo bi naći način kako da se povuku u isto vreme, kaže Vojin Dimitrijević.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

21:06

Default images

Povodom tih tužbi u poslednje vreme pojavila se i politička priča u obe države i zato bi ih trebalo istovremeno povući da ne bi bilo besmislenog trošenja i novca i energije, kao ni opasnosti od novih svađa u eventualnoj raspravi, rekao je direktor beogradskog Centra za ljudska prava u emisiji Radio-televizije Vojvodine "Jedan na jedan".

Dimitrijević je podsetio da je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić nedavno izjavio da će onaj ko povuče tužbu biti u očima javnosti (patriotske, desničarske) izdajnik i onaj koji je popustio i da bi se ta tužba, prema Mesićevoj proceni "volšebno mogla dobiti na sudu".

Dimitrijević je napomenuo da uvažava tu Mesićevu opomenu, ali da ne razume kako bivši hrvatski predsednik misli da će uspeti da pred Međunarodnim sudom pravde dokaže da je Srbija prva počela (rat), da je (Slobodan) Milošević kriv ili neko drugi, jer "sud u to neće ulaziti".

Čim je ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić nagovestila da tužbu treba povući, "odmah se i neko iz Srbije oglasio da našu tužbu protiv Hrvatske ne treba povući, jer ćemo je dobiti na sudu", rekao je Dimitrijević.

Genocid je specifičan zločin i jedinstveno krivično delo po tome što se može pripisati ne pojedincu nego državi, objasnio je on i dodao da niko Srbiju ili bivšu SR Jugoslaviju ne bi mogao da tuži ni za jedno drugo krivično delo osim za genocid, jer kako je rekao, to predviđa odgovarajuća konvencija iz 1949. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: