Ukinuta presuda Gnjilanskoj grupi

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su pripadnici Gnjilanske grupe OVK osuđeni na 101 godinu zatvora zbog zločina u Gnjilanu i naložio da im se ponovo sudi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.01.2012.

17:28

Default images

Istom odlukom osuđenima Memiši Agušu, Fatonu Hajdariju, Sametu Hajdariju i Sadiku Selimonu, Apelacioni sud u Beogradu je do daljeg produžio pritvor, u kojem su od 26. decembra 2008. u Preševu. Ostali optuženi su krajem 2010. godine pušteni iz pritvora, ali im je produžena mera zabrane napuštanja prebivališta u Preševu.

Izjavljenim žalbama se osnovano osporava prvostepena presuda zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka nejasna i protivrečna razlozima datim u obrazloženju, kao i da u obrazloženju nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivrečni, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Ukinutom presudom na po 15 godina zatvora bili su osuđeni Aguš Memiši, Selimon Sadiku i Samet Hajdari. Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliju, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su kao pripadnici Gnjilanske grupe OVK od juna do septembra 1999. godine na teritoriji Gnjilana na svirep način ubili više desetina Srba, Roma i Albanaca, dok se 35 civila vode kao nestali. Prema optužnici, još 153 civila je uhapšeno, mučeno, a zatim pušteno.

Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri, koji su bili štabski oficiri operativnog centra OVK za Gnjilane, nalaze se u bekstvu i sudilo im se u odsustvu, a optuženi su da su naredili ove zločine.

Ajdari, Redžep i Šaćiri su, prema optužnici, kao starešine gnjilanske jedinice OVK, naređivali ostalim pripadnicima jedinice da hapse Srbe i zatvaraju ih u podrumske prostorije srednjoškolskog Internata u Gnjilanu, gde su im kleštima čupali nokte, ubadali jezike nožem, zakucavali upaljač u lobanju, davili kesom i žicama.

Kako bi prikrili zločin, tela su sekli na komade, potom ih stavljali u džakove i ubacivali u kontejnere pored Internata ili bacali u Livočko jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: