,,Bitka za bebe" i u 2012. godini

Beograd -- Iako je prvobitno zamišljeno da se kroz akciju Bitka za bebe nabavi stotinu novih inkubatora, do Nove godine ovaj broj biće skoro udvostručen.

Izvor: B92
Podeli

Akcija Bitka za bebe se nastavlja, a 2012. godina biće proglašena godinom beba.

Mali Sergej Jovanović se rodio čak tri i po meseca pre vremena. Imao je svega 750 grama i 30 centimetara.

,,Pošto beba ne drži ispružene noge i ruke, nego je blago sklupčana, on je, kada stavim šaku pored njega, bio veličine moje šake. Zaista je prizor bio… ne znam ni koji bih izraz iskoristila. Koža mu je bila potpuno nezrela, odnosno maltene je nije imao. Ceo je bio u hematomima, potpuno crn, u ranicama velikim. Niko mu nije davao nikakvu šansu", priča majka malog Sergeja, Danica Jovanović.

Danica i Đorđe kažu da je do trenutka porođaja trudnoća bila besprekorna i da ništa nije ukazivalo na mogućnost prevremenog porođaja.

,,Svi rezultati su bili u svakom trenutku u redu. Međutim ja sam dobila dva dana pre nego što sam se porodila temperaturu. I onda sam otišla kod lekara", kaže Danica.

,,Doktor je izašao, rekao da će da uradi kiretažu, pošto je ona bila u 24. nedelji. I ja sam sačekao ispred, on je posle jedno pola sata izašao i rekao - žena vam je dobro, a rodilo se dete od 750 grama", rekao je Đorđe Jovanović.

Petnaest minuta kasnije mali Sergej već je bio na Institutu za neonatologiju. Lekari su mu dali samo tri posto šanse da će preživeti.

,,Kada je doktorka rekla taj izraz - danas je najkritičniji dan, mi smo znali šta to znači. Da je jednostavno vrlo tanka linija ga deli od nečeg najgoreg. I jesam u jednom trenutku dah, sam počela da gubim i napunile su mi se oči suzama, ali nismo zaista ni jednom zaplakali i odmah bukvalno stegneš se i počneš da ga bodriš. Otišli smo baš tad do Hrama Svetog Save i pomolili se. Jednostavno ništa drugo ne ostaje", priča Danica.

,,I onda nekako počnem da razmišljam, što smo posle i do zajedničkog zaključka došli, on treba da se bori. Mislim ne borim se ja, nego on! Mi možemo samo da mu damo tu neku pozitivnu energiju. I onda smo počeli tako da razmišljamo", dodaje Đorđe.

Danica i Đorđe nikome iz svog okruženja nisu dozvolili da govore i razmišljaju negativno. Nakon skoro četiri meseca provedena u inkubatoru, Sergej se izborio sa svim komplikacijama koje mogu da imaju prevremeno rođena deca i bio je spreman da krene kući.

,,Zaista se izvukao kako niko nije očekivao", kaže Danica.

,,I eto, danas imamo bebu od 2kg i 350gr koja će sledećeg petka da ide kući. Naravno, moraće s njim mnogo da se radi, kako bi sustigao svoje vršnjake, ali živ je i zdrav i jedva čekamo da dođe", zaključuje otac Đorđe.

strana 1 od 184 idi na stranu