Kako odoleti NG trpezi?

Beograd -- U vreme praznika jelu i piću je teško odoleti, a novogodišnje trpeze pretvaraju se u prave festivale hrane, koji mogu da izazovu ozbiljne zdarvstvene probleme.

Izvor: B92
Podeli

Kako izdržati praznični udar na želudac, kada se samo tokom nekoliko dana, u organizam unese i više od 10.000 kalorija?

Podvarak, sarme, pečenja, ukusni su i nezaobilazni specijaliteti nacionalne kuhinje. Ipak svečana trpeza prebogata je masnoćama i predstavlja pravu kalorijsku bombu. Naš organizam sam proizvodi dve trećine potrebnog holesterola, a da bi normalno funkcionisao odraslom čoveku je dnevno potebno još samo 200 miligrama da unese hranom.

,,Jedno jaje sadrži 270 miligrama holesterola. Dakle dnevna potreba za holesterolom za odraslog čoveka koji normalno radi i funkcioniše je svega jedno jaje dnevno. Naravno da taj višak holesterola koji unesemo organizam pokušava da ga se oslobodi tako što ga taloži na druga mesta gde ga inače ne bi trebalo da bude. Prvo gde se taloži su krvni sudovi", kaže Katarina Lalić, šefica Centra za lečenje holesterola, u Institutu za endokrinologiju KCS.

Od velike količine masnoća pati i jetra, želudac, gušterača, protok krvi se usporava, raste krvni pritisak, srce je ugroženo.

,,Nisam vodio računa o tome šta jedem, kako jedem. Godinama sam imao povišen holesterol i doktori su mi govorili - to je malo povećan holesterol i ja nisam obraćao pažnju na to. I onda sam doživeo infarkt", rekao je jedan pacijent.

A kada se uz masnu hranu i žestoka pića dodaju torte, kolači, pite, naglo rastu i trigliceridi

,,I to je osnov nastanka infarkta, šloga, angine pektoris, zapušenja krvnih sudova i oštećenja ciljnih organa od toga", kaže Katarina Lalić.

Praznično preterivanje u ishrani ugrožava život bolesnima i šteti zdravima. U Srbiji raste broj muškaraca mlađih od 35 godina koji moraju da uzimaju lekove za probavu.

Lekari kažu da bi se u praznicima bezbrižno moglo uživati uz više voća i svežih salata. Morska riba sadrži svega 50 miligrama holesterola, a maslinovo ulje ga uopšte nema.

strana 1 od 184 idi na stranu