"U 2012. i predsednički izbori"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će u 2012. godini biti održani i parlamentarni i predsednički izbori.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.12.2011.

13:03

Default images

„Po Ustavu Srbije je nemoguće da predsednički izbori budu održani 2013. godine nego moraju da budu do kraja 2012", rekao je Tadić. On je poručio i da ima jasan plan kako treba rešavati situaciju na Kosovu, kao i da Srbija neće odustati od ni od Kosova ni od članstva u EU.

On je naveo da će parlamentani izbori biti održani u zakonskom roku i u skladu sa Ustavom Srbije.

Obraćajući se novinarima u Predsedništvu Srbije, Tadić je naglasio da samo kretanje ka Evropskoj uniji garantuje stabilnost, bolji životni standard za građane, nove investicije i modernizaciju Srbije.

„To je proces koji ne sme biti zaustavljen, bez obzira na probleme s kojima se susreće EU", istakao je predsednik. Tadić je, takođe, naveo da je pogrešio što na vreme nije ukazao na to da nije moguće ostvariti sva predizborna obećanja.

„Moja najveća greška je to što 2008. nisam izašao pred građane i rekao da smo osvanuli u potpuno drugačijem svetu i da nije moguće da ostvarimo sve što smo obećali pre izbora", rekao je on.

Predsednik je kazao i da je imao nameru da to učini, ali je odustao, jer je procenio da bi reakcija na takvo upozorenje, u trenutku kada su izbori upravo bili završeni, bila da traži opravdanje za ono što ne može da se uradi.

Tadić smatra da u Srbiji u ovom trenutku ima onih koji predlažu da se odustane od evropskih intergacija, kao i onih koji predlažu da se zbog tih integracija odustane od Kosova.

„Mi se nalazimo u veoma teškoj situaciji, ali to ne znači da treba da odustanemo od svojih legitimnih interesa. Mi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da se izborimo za naše interese i da omogućimo ispunjenje oba cilja - i EU i Kosovo", rekao je on

Tadić je za predsednika Srbije izabran u drugom krugu izbora 3. februara 2008. godine na mandat od pet godina.

Izbori za predsednika Republike se po Ustavu raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika i treba da se okončaju 30 dana pre isteka mandata, odnosno do 3. januara 2013. godine. Tadić tvrdi da ima jasan plan kako treba rešavati situaciju na Kosovu i Metohiji i da je o osnovnim idejama tog rešenja obavestio predstavnike stranih sila. To rešenje Srbija će i formalno predložiti kada se proceni da bi ono moglo biti delotvorno.

„Moram najpre završiti razgovore sa evropskim partnerima, potom i sa našim institucijama, a potom izaći sa tim predlogom pred Skupštinu i građane", rekao je Tadić.

On je ocenio da u vremenu koje je pred nama sva energija mora biti uložena u to da se pronađe celovito političko rešenje za Kosovo i Metohiju.

On je naglasio da Srbija nije odustala od Rezolucije 1244 kada je u pitanju predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima, jer na umu ima celovito rešenje za Kosovo, a ta rezolucija je jedini dokument iz kojeg možemo formirati to celovito rešenje.

„Srbija mora da predloži rešenje koje uvažava i legitimne interese Albanaca i institucija u Prištini, ali koje ne ugrožava ni interese Srbije. Uveren sam da je takvo rešenje moguće", ponovio je predsednik Tadić.

"Ako neko od mene zatraži da eksplicitno priznamo Kosovo, ja ću to reći javnosti. Zato sada i kažem građanima da su evrointegracije naš put, ali da ne odustajemo ni od legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji. Svaka suprotna politika dovodi u pitanje integritet Srbije, jer bi to značilo da je Srbija spremna da odustane i od nekih drugih svojih delova koji bi mogli bili deo apetita međunarodnih interesa", zaključio je Tadić.

On je primetio da predsednici opština sa severa Kosova često slušaju političke inicijatve svojih partija iz Beograda.

„Jednostavno je sprečiti Srbiju da postane kandidat za članstvo u EU postavljanjem barikada. Ali svi moraju da doprinose evrointegracijama ne samo verbalno iz Beograda, nego i preko svojih predstavnika na severu Kosova", rekao je Tadić i primetio da su danas barikade samo simbolički izraz otpora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: