Srbi sa severa ne slušaju Beograd

Lideri opština na severu Kosova rešeni su da održe referendum na Sretenje, nezavisno od stava zvaničnika i pravnih stručnjaka, pišu „Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 29.12.2011.

22:20

Default images

Srbi sa severa Kosova zaokružiće na referendumu 14. i 15. februara da li prihvataju institucije republike Kosovo, bez obzira na apele zvaničnog Beograda da se od toga odustane i upozorenja dela stručne javnosti da je takvo izjašnjavanje nezakonito.

Argument zvaničnika Vlade Srbije je da je referendum bespotreban, jer ni država ne prihvata prištinske institucije, da je politički štetan, jer nije u koordinaciji sa zvaničnom politikom, kao i da za njega nema pravnog osnova.

Iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka odgovaraju da je izjašnjavanje građana u njihovom najboljem interesu i da je pravno utemeljeno.

Četvrta opština Leposavić zakazala je za 4. januar sednicu skupštine na kojoj će se doneti konačna odluka o referendumu. Predsednik te opštine Branko Ninić (DS) izjavio je u četvrtak da u Ustavu jasno piše da je Kosovo deo Srbije i da je zato referendum nepotreban.

„Srbi na severu Kosova veruju srpskim, a ne kosovskim institucijama. Referendum bi bio gubljenje vremena na dokazivanje dokazanog“,rekao nam je Ninić.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica rekao je za „Novosti” da će referendum biti održan u tri opštine koje su to odlučile, kako god da prelome u Leposaviću:

„Siguran sam da će nam se pridružiti i ta opština, jer su socijalisti otvoreno rekli da će glasati za referendum, a verujem i da će odbornici DS postupiti na isti način.”

Posle poziva šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića da se proveri legalnost referenduma, u četvrtak se oglasio i bivši sudija Ustavnog suda Slobodan Vučetić:

„Najavljeni referendum u opštinama na severu KiM pravno nije utemeljen, pošto postavljeno pitanje ima državni karakter i ne spada u nadležnost lokalnih samouprava. Takav referendum neće imati ni pravni osnov, pa ni obavezujuću snagu.”

Prvi čovek Kosovske Mitrovice poziva Vučetića i sve koji tvrde da je referendum neutemeljen da podnesu Ustavnom sudu zahtev za ocenu njegove ustavnosti:

„U suštini našeg pitanja je dilema da li građani hoće albansku i srpsku lokalnu samoupravu. To je u punoj nadležnosti građana i pravo na referendum imaju na osnovu Ustava, Zakona o referendumu i Zakona o lokalnoj samoupravi. Neustavne su uredbe o Stefanovićevim sporazumima koje usvaja Vlada. Ako Ustavni sud odluči da je naš referendum nezakonit, stavićemo ga van snage”, rekao je Pantić za „Novosti".
,
Odbornici Građanske inicijative, koju u Kosovskoj Mitrovici predvodi državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović, kritikovali su odluku o raspisivanju referenduma.

„To smanjuje manevarski prostor Srbije u budućim odnosima sa EU. Ne sporimo legitimitet Skupštine opštine da raspiše referendum, ali smatramo da bez koordinacije sa organima države Srbije takva odluka može da produbi razlike koje su vidljive između Srba na severu KiM i njihovih sunarodnika koji žive južno od reke Ibar”, navode odbornici Građanske inicijative

Šta kaže zakon?

Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa:

- Skupština jedinice lokalne samouprave može na sopstvenu inicijativu da raspiše referendum o pitanjima iz svoje nadležnosti.

- Odluka na referendumu je doneta ako je izglasa većina građana, pod uslovom da je glasalo više od polovine ukupnog broja građana.

- Odluka na referendumu je obavezna, a Skupština opštine je ne može staviti van snage, niti menjati njenu suštinu godinu dana od donošenja odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: