Arapska liga: U Homsu ništa strašno

Posmatrači Arapske lige posetiće još tri sporna sirijska grada da bi utvrdili da li vladine snage postupaju u skladu s mirovnim planom, piše Danas.

Izvor: Danas

Četvrtak, 29.12.2011.

22:06

Default images

Oni će, podeljeni u timove od po desetak članova, otputovati u Hamu, Idlib i Deru gde se antivladini demonstranti i dalje sukobljavaju sa snagama bezbednosti.

Posmatrači su ranije posetili Homs, centar nemira. Sudanski general Mustala al Dabi, šef posmatračke misije, izazvao je kontroverze, pošto je izjavio da u Homsu nije video „ništa zastrašujuće“.

Iz tog razloga, ocena posmatrača Arapske lige u Siriji dovedena je u pitanje, izvestili su zapadni mediji, iako je Al Dabi kasnije rekao da mu je potrebno još vremena da bi procenio situaciju na licu mesta, piše list Danas.

U izveštaju BBC se navodi da su posmatrače u Homsu saletali demonstranti tražeći zaštitu, te da demonstrante u Hami, koji pokušavaju da organizuju proteste, policija napada bojevom municijom. Jedan opozicionar je izjavio da da je gotovo nemoguće razgovarati s posmatračima, a da o tome ne budu obaveštene vlasti. „Ne možemo da komuniciramo sa inspektorima. Njih sve vreme nadgledaju razbojnici režima i milicija. Kada bi me videli da pričam s njima, pojurili bi za mnom, a kada bi me uhvatili, sigurno bih bio mrtav.“

Jedan drugi aktivista je izjavio da stanovnici Hame izlaze na ulice da dočekaju delegaciju. Prema rečima očevidaca, mere bezbednosti su jake, a snajperisti su se rasporedili po krovovima zgrada, piše Danas. U Hami su zabeleženi novi slučajevi razmene vatre, a iznad grada se dizao crni dim.

Deo posmatrača će takođe da poseti žarište sukoba u blizini Damaska. Opozicija kritikuje posmatrače tvrdeći da nisu dovoljno otvoreni i da zavise od Vlade kada je reč o transportu i bezbednosti, a da je tokom prva dva dana po njihovom dolasku ubijeno gotovo 40 ljudi. Međutim, broj žrtava kao i druge informacije teško je proveriti jer je većini stranih medija zabranjeno da izveštavaju iz Sirije. SAD su apelovale na opoziciju da generalu Dabiju i njegovom timu pruže šansu. Kina je saopštila da pozdravlja „objektivno istraživanje“ posmatrača. U misiji Arapske lige u Siriji trenutno učestvuje 66 posmatrača, a očekuje se da taj broj poraste.

Ne odgovara im šef misije

Imenovanje Al Dabija za šefa posmatračke misije kritikovale su u sredu međunarodne agencije za borbu za ljudska prava, koje su podsetile da je nekada bio šef obaveštajne službe i dugogodišnji lojalista Omara al Bašira, koga traži međunarodni krivični sud za genocid i zločine protiv čovečnosti počinjene u Darfuru.

Amnesti internešnel je saopštio da je sudanska vojna obaveštajna služba pod Al Dabijevom komandom „bila odgovorna za neosnovana hapšenja, kidnapovanje i mučenje ogromnog broja ljudi u Sudanu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: