Kina reciklira novogodišnje ukrase

NR Kina, najveći proizvođač novogodišnjih ukrasa i rasvete u svetu, specijalizovala se za recikliranje upravo ove vrste proizvoda.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.12.2011.

17:59

Default images

Kako je objavio pariski list "Figaro", u kineskom gradu Šiđao, nedaleko og Hongkonga, postoji desetak fabrika koje se bave reciklažom "novogodišnjeg otpada".

Jedna od fabrika "Jong Čang prosesing" svake godine preradi oko hiljada tona bačene novogodišnje rasvete, uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ostale fabrike koja se bave istom vrstom delatnosti prerade ukupno oko 9.000 tona ovog dekorativnog otpada.

Tehnologija ove prerade podrazumeva izdvajanje bakra, stakla, mesinga i plastike, koji se potom koriste za izradu drugih proizvoda.

Od reciklirane plastike proivode se, na primer, papuče.

U NR Kini, velikoj ekonomskoj sili u usponu i najvećem potrošaču metala u svetu, posebno bakra, sve više postaju svesni koliku korist mogu imati od prerade sekundarnih sirovina.

Tako je NR Kina danas najveći prerađivač elektronskog otpada, kao što su stari računari i mobilni telefoni.

U NR Kini predviđaju da će ova vrsta reciklaže do 2020. porasti za 200 do 400 odsto.

To će biti dobar potez na ekološkom planu za zemlje koje još koristi zastarale tehnologije koje veoma zagađaju prirodnu okolinu, naveo je Figaro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: