Male šanse za jedinstvenu IZ?

Sve su manje šanse da bude potpisan sporazum o jedinstvu IZ u Srbiji. Oko tački sporenja ne odustaje ni vrh Islamske zajednice u Beogradu, ni u Sarajevu.

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

23:58

Default images

Kako “Blic” saznaje, Islamska zajednica BiH i dalje insistira na tome da budućeg muftiju u Srbiji odobri Mustafa Cerić, dok je za drugu stranu to neprihvatljivo.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nedavno je boravio u Ankari na poziv šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua. Iako je povod posete bila godišnja ambasadorska konferencija, dvojica ministara razgovarala su i o problemu islamske zajednice u Srbiji i eventualnim pomacima koji bi mogli da se naprave.

“Razgovor o tome nije dugo trajao. Davutogluo je preneo Jeremiću da bosanska strana nije odustala od zahteva. Ponovo smo na početnim pozicijama,” kaže dobro obavešteni izvor “Blica”.

Sagovornik Blica kaže da je najveći problem stavka u Cerićevoj i Zukorlićevoj verziji sporazuma u kojoj stoji da bi izbor sledećeg muftije trebalo da verifikuje upravo Cerić, dok beogradska strana insistira na samostalnosti jedinstvene islamske zajednice u Srbiji.

Sporna je i pozicija koju bi Zukorlić posle objedinjavanja islamskih zajednica trebalo da zauzima, piše Blic. Dogovoreno je da se ni on, ali ni Adem Zilkić ne kandiduju na sledećim izborima za vrhovnog poglavara islamske zajednice u Srbiji. Problem je nivo vlasti, jer Sarajevo traži da Zukorlić bude istovremeno i sandžački i novopazarski muftija, na šta Beograd nikako ne pristaje.

“Cerić traži da sedište jedinstvene islamske zajednice bude u Novom Pazaru, dok beogradski rijaset insistira na tome da ono bude u Beogradu. Međutim, ukoliko bi se o ostalim spornim tačkama postigao dogovor, ne verujem da bi sedište moglo da bude razlog propadanja sporazuma,” navodi izvor Blica.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin nedavno je izjavio da je na liniji Beograd-Sarajevo-Ankara pronađen ključ kojim će ponovo biti uspostavljeno jedinstvo Islamske zajednice u Srbiji, kao i da ga je osmislio vrhovni verski poglavar Turske Mehmed Gomez. Međutim, izvori “Blica” iz Vlade, ali i iz islamskih zajednica, to demantuju.

“U skorije vreme to se neće dogoditi. Postoji mogućnost da se cela priča odloži posle izbora,” ističu sagovornici Blica.

Orijentalista Ivan Kostić kaže za Blic da je turska inicijativa o pomirenju dve islamske zajednice “od samog početka u mnogo čemu bila teško ostvariva“.

“Rijaset u BiH i Zukorlić od starta ne pokazuju bilo kakvu spremnost za istinski dijalog i dogovor, a koliko god se predstavnici Vlade Srbije pravdali da nije posao države da se meša u unutrašnje sukobe jedne verske zajednice, ona je u ovom konkretnom slučaju i te kako odgovorna jer je i dovela do čitave ove zbrke kada je registrovala dve islamske zajednice kao tradicionalne. Koliko čitav dogovor izgleda sve manje verovatan, govore nam i ostrašćeni postupci određenih aktera ovog sukoba, poput pomalo apsurdne najave muftije Zukorlića da će tražiti stolicu za Bošnjake u UN,” smatra Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: