Vejvoda: Tehnička pitanja uslov EU

Priznavanje Kosova nije uslov ni za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora, kaže potpredsednik Nemačkog maršalovog fonda Ivan Vejvoda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

11:30

Default images

Uslov za to je, kako je rekao Vejvoda, rešavanje niza tehničkih pitanja.

"To je pitanje učešća Kosova u regionalnim sastancima, pod kojim naslovima i modalitetima. To je sprovođenje dogovorenog, pre svega o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima", rekao je Vejvoda u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovom mišljenju, ni ukidanje paralelnih institucija nije uslov za dobijanje kandidature u februaru ili martu, niti za dobijanje početka datuma.

Kako je dodao, izjava nemačke kancelarke Merkel s tim u vezi odnosi se na postepeno ukidanje paralelnih institucija.

"I, kako su to rekli mnogi posle njene avgustovske posete, ne misli se na sve paralelne institucije. Školstvo i zdravstvo su, čak i po Ahtisarijevom planu, institucije koje bi bile u jurisdikciji Srbije", rekao je Vejvoda.

Pošto je za Srbiju veliki izazov da definiše svoj teritorijalni okvir, a to pitanje mora da bude rešeno i pre ulaska u EU, Vejvoda smatra da je bitno pronaći modalitete koji će omogućiti jedno evropsko rešenje.

Prema njegovim rečima, bitno je pronaći adekvatna oruđa i najmanje rđavo rešenje po obe strane jer idelanog rešenja nema.

"Tu smo pred vratima kandidature, s jedne strane. S druge strane, dijalog o Kosovu je krenuo. Svi smo znali da neće biti lako. Treba nastaviti sa dijalogom, sa nalaženjem kompromisa, uz činjenicu da obe strane, i Priština i Beograd, ostaju pri svojim načelnim stavovima", naveo je on.

Vejvoda, takođe, smatra da vladajuća koalicija neće odustati od politike - i Evropska unija i Kosovo.

Na pitanje da li Beograd treba da se preorijentiše sa Rezolucije 1244, na Ahtisarijev plan, Vejvoda kaže da rezolucija 1244 postoji i da niko ne govori o tome da će ona biti ukinuta:

"Zato smatram da postoji veliki prostor za kompromis... Svako ostaje na svojim načelnim stavovima - Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a Kosovo smatra da je nezavisna država. U tom međuprostoru jesu velike mogućnosti da se uredi život u prilog ljudi tamo, da njihov život bude lakši i bezbedniji."

Govoreći o srpskoj inicijativi za pokretanje istrage o novodima o ileganoj trgovini ljudskim organima pod okriljem UN , Vejvoda je istakao da i Amerika smatra da je vrlo važno da se to pitanje raščisti i uokviri jednim istraživanjem.

"Činjenica da oni imaju svog predstavnika kao istraživača je dokaz te njihove želje. Mislim da ova država smatra da je važno da dobije neka jemstva da će to zaista biti ozbiljna istraga. EULEX, EU i SAD govore da će to biti ozbiljna istraga, ali Srbija pokušava da dobije još jednu garanciju da će to tako i biti", zaključio je Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: