"Srbija će dobiti status kandidata"

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Goran Svilanović smatra da će status kandidata Srbije u EU biti verifikovan kroz nekoliko meseci.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.12.2011.

14:31

Default images

On smatra da je Srbija ispunila sve tehničke uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Naravno, sada se radi o političkim preduslovima i tome da je potprebno učiniti dodatni napor da se partneri i odlučujuće zemlje u EU uvere, u ovim inače teškim okolnostima za samu Uniju, o tome koliki je korak Srbija napravila i koliko je spremna da sarađuje sa zemljama i narodima u okruženju", rekao je Svilanović Tanjugu.

On je podsetio da u procesu ispunjenja preostalih političkih uslova postoje ograde, definisane Ustavom Srbije i osećanjima ljudi, i istakao da je zbog toga potreban "veliki politički napor da bi se usaglasili interesi i stavovi ove vlade i sledeće, koja dolazi nakon izbora sa očekivanjima partera u EU".

"Ni u jednom trenutku nisam pesimista, to jesu teški procesi, ali su to procesu koje će Srbija svakako proći. Mislim da treba biti otvoren i iskren i reći da put kojim Srbija ide jeste put koji vodi ka zajednici evropskih naroda. Možda će Unija izgledati drugačije krzo neku godinu, ali će u njoj biti mesta za Srbiju", ocenio je Svilanović.

Govoreći o uslovima koje Srbija treba da ispuni, on se osvrnuo na mogućnost da se od Srbije zataraži da pre odluke o statusu kandidata u martu ukine takozvane paralelne insitucije na severu Kosova i ocenio da postoji dosta zabune oko termina paralelne strukture, pa da je sada pravo vreme da se utvrdi šta on zapravo znači.

On smatra da predsednici nekoliko opština na severu Kosova, koji su legitimno izabarni i žive na toj teritoriji, ne mogu biti paralelne strukture.

"U ovoj fazi treba da se dogovori na šta se zaista misli kada se kaže paralelne institucije. De fakto postoje paralelne strukture moći, ali moj je utisak da je Srbija veoma odlučna u tome, da takve stukture, na koje ni Beograd, ni naši međunarodni partneri nemaju uticaja, ukine", kazao je Svilanović i ponovio da je vreme da se ti pojmovi razgraniče.

"Mislim da ćemo naći zajednički jezik i da će vlada uspeti da razgraniči stvari. Bilo bi dobro da se u ovom trenutku porazgovara na šta se tačno misli, šta su te institucije koje su za nas i za naše partnere u Briselu paralelne i koje su i jednima i drugima smetnja", rekao je Svilanović i ocenio da su upravo u tom smeru usmereni napori beogradskog tima koji vodi dijalog s Prištinom.

Na pitanje da li će, u okviru tog dijaloga, Beograd doći u priliku da razgovara o statusu severa Kosova, on je rekao da se to upravo dešava.

"Imao sam prilike, pre sada već dve godina, da napišem tekst za Brisel i rečenica koju sam ja tamo upotrebio jeste da je ono o čemu će se razgovarati u dijalogu status Srba na severu. Evo, dve godine nakon toga, milsim da je to ono do čega smo došli ovim dijalogom", ukazao je bivši šef diplomatije.

"Verujem da ako se u jednom trenutku sedne i porazgovara ozbiljno o političkim temama, da će upravo to biti teme koje prosto ne mogu da budu zaobiđene. Srbi žive i na severu i na jugu u različitim okolnostima i verujem da u ovoj fazi posebno treba voditi računa o tome da se zaštite posebna prava Srba na Kosovu i da oni imaju svoj, ipak, poseban status", istakao je Svilanović.

On, međutim, smatra da to neće biti jednostavno i to ne samo zato što Vlada na Kosovu ima drugačiji stav, već što takav stav imaju i neki drugi partneri u međunarodnoj zajednici.

"Ipak, verujem da postoji prostor da se terminologija raščisti i da i jedni i drugi uvaže realnost na terenu, a realnost je ono što se dešavalo na terenu proteklih meseci - prosto nepristajanje ljudi da se dramatično promeni njihov status", ukazao je Svilanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: