Kuba: Elektrana na šećernu trsku

Kubanci grade prvu elektranu na biogorivo. Centrala prvo treba da energijom snabde obližnju fabriku šećera, a koristiće otpad od šećerne trske i drveta.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

14:25

Default images

Gradnja prve elektrane, koja će kao gorivo koristiti biomasu, predstavlja samo deo sveobuhvatnog programa modenizacije energetskog sektora. Elektrana na šećernu trsku biće izgrađena u provinciji Sijego de Avila, oko 400 kilometara jugoistočno od Havane. Pored biomase dobijene iz trske, centrala će koristiti neke vrste drveća od kojih se dobija dobar drveni ugalj.

Prvobitni cilj projekta je da se obezbedi napajanje električnom energijom fabrike šećera u neposrednoj blizini, ali vlasti Kube imaju perspektivne planove da 30% električne energije na ostrvu obezbede korišćenjem biogoriva.
Skupljanje trske: Težak i unusan rad (Beta - 15.11.2011.)
Kuba je još 2005. godine pokrenula sveobuhvatni program modernizacije svoje energetske mreže, čija je realizacija zaustavljena 2009. godine zbog ekonomske krize, koja pogodila i tu državu u Karipskom moru. Program izgradnje novih proizvodnih kapaciteta je sada obnovljen.

Kuba je bila jedna od prvih zemalja u svetu koja je u cilju štednje struje ograničila proizvodnju sijalica sa žarećom niti.
Donošenje trske: Svi uèestvuju u radu (Beta - 15.11.2011.)
Kuba i dalje trščanim šećerom snabdeva oko 10% svetskog tržišta, dok je nekada taj udeo bio 35%. Do 1996. godine, prihod od izvoza šećera je bio najznačajniji izvor deviznih sredstava. Problemi u ovoj privrednoj grani su nastali zbog opštog pada cena šećerne trske, a Kuba nije bila u stanju da brže odgovori na izazove tržišta.

S druge strane, ta ostrvska država je proširila delokrug proizvodnje, ali je poljoprivreda trpela zbog prirodnih nesreća i znatno manjih ulaganja.
Kraj žetve: Odnošenje trske s pollja (Beta - 15.12.2011.)
Izgradnja elektrane na biomasu će Kubance staviti na kartu proizvođača, koji - osim što proizvode organsku hranu - i kroz proizvodnju električne energije brinu o životnoj sredini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: