Ko je skratio spisak osumnjičenih

Na insistiranje tužioca Miljka Radisavljević i njegove zamenice, najveći broj osoba izostavljen iz krivične prijave o vakcinama, piše u službenoj belešci MUP-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

16:15

Default images

Takođe, prema saznanjima Insajdera, Zoran Radević, jedan od policijskih inspektora koji je potpisao službenu belešku o tome da je na policiju vršen pritisak da se pojedina imena izostave iz krivične prijave o zloupotrebama prilikom nabavke vakcina, raspoređen je na druge poslove.

Do toga je došlo pošto je B92 objavio saznanja Insajdera da je takva službena beleška zvanično zavedena u MUP-u. U međuvremenu, Insajder je došao do saznanja o tome šta zapravo piše u službenoj belešci.

U belešci koja je zavedena u MUP-u navodi se da je na insistiranje tužioca za organizovani criminal Miljka Radisavljevića i njegove zamenice, postupajućeg tužioca Mirjane Ilić, najveći broj osoba izostavljen iz krivične prijave, iako je policija utvrdila da postoji osnov sumnje za 14 osoba da su učestvovale u zloupotrebama prilikom nabavke vakcina. Policijski inspektori koji su vodili istragu sačinili su službenu belešku, u kojoj se, prema saznanjima Insajdera, između ostalog navodi:

“Tužilaštvo je insistiralo da naš izveštaj, tj krivična prijava ide u pravcu tri lica navedena u njihovom predlogu. Napominjem da smo prilikom naših usmenih konsultacija dostavili tužiocu Miljku Radisavljeviću naš izveštaj sa skeniranim dokazima u elektronskoj formi. Pokušali smo da dokažemo tužilaštvu da nam je jako teško da iz pomenutog predmeta izostavimo ljude iz Ministarstva zdravlja jer cela priča se izvlači iz konteksta, te smo istim obuhvatili 14 lica.” U službenoj belešci se navodi i to da je iz tužilaštva stigao predlog MUP-u kako da krivičnom prijavom obuhvate samo tri osobe. To je, prema saznanjima Insajdera, bio presedan, jer po zakonu policija je ta koja mora da podnese krivične prijave protiv svih osoba koje sumnjiči za neko krivično delo, a tužilaštvo zatim tu prijavu može da odbaci, da traži dodatna obaveštenja ili da dalje procesuira podizanjem optužnice.

"Nema tu sad nekog prostora hoće li se-neće li se nešto, dogovara ili pregovara u toj fazi ili možda da se popusti pred nekim pritiscima pa da se odustaje od nekih ljudi. Time se unapred neki ljudi aboliraju od gonjenja, što je vrlo nezgodno, vrlo opasno za svako društvo", kaže Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Union.

Saznanja o tome da su pojedine osobe izostavljene iz krivične prijave prvi put su objavljena u serijalu Insajder Kupoprodaja zdravlja pre dva meseca. Tužilaštvo i MUP nedeljama su ignorisali dopise i saznanja Insajdera. Na kraju su predstavnici nadležnih institucija preko pojedinih dnevnih listova plasirali nezvaničnu informaciju o tome da službena beleška postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: