Iz OVK u Tačijevu vojsku

Beograd -- Dolazak Angele Merkel na Kosovo iskorišćen je, pišu "Novosti", da se javnosti prikaže garda nove prištinske vojske - Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Tri nedelje uoči posete nemačkog kancelara, dok su Srbi branili barikade na severu, komandant Kfora i general Bundesvera Erhard Drevs preporučio je komandi NATO-a da KBS dobije status "pune operativne sposobnosti", pišu "Novosti".

Drevs je tada čestitao bivšim teroristima OVK, a sad prištinskom vojnom ministru Agimu Čeku i komandantu KBS Sultanu Selimiju "na izuzetnom uspehu i saradnji". Kosovska vojska sastavljena je sve od bivših boraca terorističke OVK, koji su jedno vreme bili preobučeni u Kosovski zaštitni korpus.

Komandant međunarodnih mirovnih snaga je potvrdio da je kosovska vojska nastala "zajedničkim naporima Kfora i Prištine" i da je "KBS danas u stanju da sprovede misije u kriznim situacijama", pišu "Novosti".

Puna operativna sposobnost podrazumeva, prema mišljenju Prištine, upotrebu KBS na severu Kosova i zamenu jedinica Kfora na administrativnoj liniji sa Srbijom. Zato su kosmetske Srbe izuzetno uznemirile Tačijeve reči na konferenciji za medije s Angelom Merkel da je "Kosovo formiralo bezbednosne institucije sposobne da održavaju red u svim delovima države".

"Tačno je da Priština želi da KBS zameni KFOR", kaže Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM. "Kfor je obučavao KBS, a sad im ostavlja mnoge logore iz kojih su povučene međunarodne snage, kao i opremu. Ipak, smatram da želja Prištine da KBS postane prava vojska i zameni Kfor nije realna."

Međutim, čim se pređe most na Ibru, postaje očigledna neistinitost tvrdnji Prištine da je KBS smešten u samo devet kasarni na teritoriji Kosova: južnoj Mitrovici, Prištini, Istoku, Peći, Prizrenu, Uroševcu i Gnjilanu. Kako pišu "Novosti", na kapiji svake od mnogobrojnih usputnih bivših baza Kfora izdaleka je vidljiva tabla s natpisom KBS. Ista slika ponavlja se na celoj teritoriji Kosova, a i sama komanda Kfora potvrđuje da je američka baza "Montejt" u Gnjilanu, od koje je veći samo Bondstil, postala centar za obuku KBS.

Prema pisanju "Novosti", u opremi i naoružanju KBS dominiraju nemački proizvodi i na putevima se vrlo često sreću nemački vojni kamioni i džipovi "puh", sada registrovani na prištinsku vojsku, čiji pripadnici nose iste maskirne uniforme kao i Bundesver.

Po Ahtisarijevom planu, na osnovu koga je osnovan KBS, on sme da ima samo 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista. Međutim, prištinsko Ministarstvo za KBS ne krije da je od samoproglašenja nezavisnosti 2008. do sada vojnu obuku završilo i tri generacije "regruta iz civilnog društva" koji nisu uračunati u propisani kontingent, piše ovaj list.

Zakonom o Kosovskim bezbednosnim snagama dozvoljeno je da obuku mogu da završe i građani drugih zemalja, ukoliko uz matično državljanstvo uzmu i "kosovsku" ličnu kartu ili pasoš.

Zvanično, pišu "Novosti", pripadnici KBS naoružani su samo lakim pešadijskim oružjem, ali stvarnost je drugačija: mnoge jedinice Kfora ostavile su im uz baze i svoje "rashodovane" transportere i borbena oklopna vozila, koji se najčešće mogu videti u logorima u Metohiji.

Komanda kopnene vojske poseduje i izvestan broj helikoptera NATO-a koji, kako tvrde, nemaju ofanzivnu namenu. Regruti obuku još izvode s kalašnjikovima, dok profesionalci kao obavezno naoružanje imaju nemačke puške "hekler i koh" i pištolje "glok", a instruktaža se izvodi pod nadzorom stručnjaka ovih firmi, priznaju u Ministarstvu za KBS. Po rečima upućenih, instruktori brigade specijalaca KBS su profesionalci iz privatnih vojnih kompanija kao što je "MPRI", koja odavno radi na ovim prostorima.

Prvi komandant Sultan je i jedan od osnivača OVK

KBS je zvanično formiran 8. avgusta 2008. od Kosovskog zaštitnog korpusa, formalno službe civilne zaštite, u čijem sastavu su bili demobilisani teroristi OVK.

Prvi komandant KBS bio je Sulejman Selimi zvani Sultan, jedan od osnivača takozvane OVK i komandant operativne zone Drenica, poznat po saradnji s ekstremnim islamistima.

Smatra se odgovornim za nestanak mnoštva lokalnih Srba koji su poslednji put viđeni živi u selu Likovac, gde je bio njegov štab. Selimija je na svečanosti u prištinskoj kasarni "Adem Jašari" na dužnosti komandanta KBS zamenio Kadri Kastrati u novembru 2011, a ceremoniji su prisustvovali šefovi Kfora i Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 30 idi na stranu