Čović i Ilić na sudu zbog Đinđića?

Majka i sestra Zorana Đinđića podnele su krivičnu prijavu protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića, optužujući ih za umešanost u ubistvo premijera.

Izvor: Beta, Pešèanik

Četvrtak, 15.12.2011.

01:00

Default images

Mila Đinđić, majka dr Zorana Đinđića, i njegova sestra Gordana Filipović Đinđić su prijavu podnele preko advokata Srđe Popovića.

Advokat Popović je u tekstu na vebsajtu Peščanika objavio krivičnu prijavu. U prijavi se navodi da su oba političara kriva za „neprijavljivanje priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak“.

Čoviću se stavlja na teret i da je „zajedno sa licima koja su već pravosnažno osuđena za ovo delo, izvršio krivično delo podstrekavanja na ubistvo predstavnika najviših državnih organa“.

"Početkom februara 2003. godine, nakon što je Velimir Ilić, gradonačelnik Čačka i predsednik političke partije Nova Srbija, primio pismo Milorada Ulemeka, penzionisanog pukovnika Službe bezbednosti i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, kojim se Ilić poziva da se uključi u akciju ponavljanja 5. oktobra kao opštenarodnog bunta, da bi na mesto tadašnje vlade, koju naziva podaničkom i snishodljivom, doveli na vlast druge ljude koji će voditi računa o nacionalnom dostojanstvu", podseća advokat Popović.

Navodi se da Ilić "nakon što je saznao da Ulemek priprema napad na ustavni poredak, vrbuje saučesnike i stvara udruženje za napad na ustavni poredak" sa sadržinom pisma upoznao Nebojšu Čovića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije.

"Obojica svesno propustili da ovo prijave nadležnim državnim organima, čime su obojica izvršili krivično delo neprijavljivanja (čl. 308 KZ) priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak (čl. 311 KZ), koje se goni po službenoj dužnosti i za koje je propisana kazna preko 5 godina zatvora", navodi se u Popovićevom tekstu.

Dačić: Policija će postupiti po nalogu tužilaštva

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nema saznanja o krivičnoj prijavi koju su podnele majka i sestra ubijenog premijera, ali da će policija postupiti onako kako Tužilaštvo zatraži.

"Istragu vodi Tužilaštvo. Sve što dobijemo kao nalog iz Tužilaštva, policija će izvršiti", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Dačić je naveo da je političku pozadinu ubistva premijera trebalo raščistiti odmah, jer kako vreme protiče, to ne doprinosi da se dođe do pune istine o svemu što se dešavlo.

"Mislim da je bilo dovoljno vremena, bilo je čak i vanredno stanje, da se neke stvari raščiste u prvoj godini posle toga (ubistva)", rekao je Dačić.

On je kazao da je Socijalistička partija Srbije, čiji je predsednik, osudila ubistvo premijera Đinđića.

"Ni tada nije bila izrečena bilo kakva sumnja da to ima veze sa SPS-om, mislim na poltičku pozadinu", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: