Grad ima plan za Zvezdarsku šumu

Beograd -- Gradska skupština usvojila je plan detaljne regulacije područja Park šume Zvezdara, koji je proteklih šest godina bio predmet burnih rasprava.

Izvor: B92 Beograd
Podeli

Gradska uprava veruje da se planom štiti jedna od najvećih zelenih površina glavnog grada, a neki od građana i opozicija poručuju da on predstavlja početak kraja Zvezdarske šume.

Današnja odluka odbornika u Skupštini Beograda o planu detaljne regulacije Zvezdarske šume predstavlja uvod u uništavanje levog plućnog krila grada.

Opozicija i deo stanovnika tog dela prestonice upozoravaju i da se javne zelene površine smanjuju za čitava tri i po hektara.

"Oni su odlučili da grad dobro diše i da nam to plućno krilo ne treba, pa su rešili da unište Zvezdarsku šumu", kazao je Nebojša Bakarec, odbornik DSS-a.

Iako je amandmanom gradska uprava otklonila mogućnost da šuma bude presecana saobraćajnicama, opozicija ukazuje i na to da se u planu, na kome su četiri godine radili inženjeri i geodeti, navodi da će se orijentaciono graditi 70 000 kvadratnih metara stambenog prostora, što praktićno znači da će se graditi neograničeno.

“Kada bi zaista bili ozbiljni i tvrdili ozbiljno da neće da unište Zvezdarsku šumu, amandmanima bi ukinuli stambenu gradnju, jer to je problem. Zamislite kada bi u Njujorku dozvolili gradnju u Central parku", kaže Bakarec.

U gradskoj upravi, međutim, objašnjavaju da Zvezdarska šuma dugo nije imala plan regulacije, a da je nezadovoljstvo građana bilo uzrokovano ranijim rešenjima koja su u međuvremenu promenjena.

“Objektivno ovaj plan detaljne regulacije i jeste u funkciji zaštite Zvezdarske šume i na tragu politike grada da se poveća i štiti postojeća zelena površina", kaže, s druge strane, Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda.

Antić podseća i da su postojale dve grupe zahteva stanovnika tog dela grada - jedni su tražili da se zaštiti postojeća zelena površina, dok su drugi želeli da im se omogući gradnja na rubovima Zvezdarske šume.

Društvo

Kako odoleti NG trpezi?

Beograd -- U vreme praznika jelu i piću je teško odoleti, a novogodišnje trpeze pretvaraju se u prave festivale hrane, koji mogu da izazovu ozbiljne zdarvstvene probleme.

Društvo subota 31.12. 16:15 Komentara: 4
strana 1 od 184 idi na stranu