Ispravljena neistina o knezu Pavlu

Princeza Jelisaveta je izjavila da sudska odluka, kojom je njen otac rehabilitovan, pokazuje hrabrost da se suočimo sa istinom i da je time ispravljena neistina

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

17:29

Default images

Istakavši da je ovu odluku čekala skoro 70 godina, princeza Jelisaveta je rekla da je njena porodica patila zbog neistine, ali da je "danas sve popravljeno".

Ja sam presrećna što smo mi Srbi bili dosta hrabri danas da se suočimo sa istinom, pošto je to ono što je najvažnije, i ako ne znamo istinu, ne možemo da idemo dalje", rekla je princeza Jelisaveta".

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, poništivši odluku Državne komisije iz septembra 1945. godine kojom je bio proglašen za zločinca.

Rešenjem o rehabilitaciji utvrđeno je da je ništavna odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine.

Advokat Dušanka Homen Subotić, koja je u postupku za rehabilitaciju zastupala ćerku kneza Pavla, princezu Jelisavetu Karađorđević, izjavila je da je odlukom iz 1945. godine knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga i da je to i dokazano pred sudom.

Prema njenim rečima, dokazano je da nisu tačni navodi komunističke vlasti koje su kneza Pavla teretile da je po preuzimanju vlasti pogazio Ustav i celokupnu vlast preuzeo u svoje ruke, ignorišući narodne predstavnike, kao i da je kriv za zaključivanje Trojnog pakta čime je doprineo agresivnom ratu sila osovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: