Vraćanje viza za Zapadni Balkan?

Brisel -- Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU saglasni da se uvede mehanizam kojim se pojednostavljuje vraćanje viza za zemlje iz kojih dolaze lažni azilanti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Taj predlog Evropske komisije ministri su usvojili danas su u Briselu, a da bi pojednostavljena procedura suspenzije bezviznog režima za zemlje čiji građani u velikom broju traže politički azil u šengenskoj zoni stupila na snagu potrebno je da je usvoji i Evropski parlament.

Mogućnost suspenzije bezviznog režima, pre svega bi mogla da se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, iz kojih je nakon ukidanja viznog režima primećen drastičan porast pridošlica, posebno Roma, koji traže politički azil u Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Do sada je važio mehanizam po kome je za ponovno uvođenje viznog režima za bilo koju zemlju bilo neophodno da se o tome saglase sve članice EU, i to na nivou šefova država i vlada. Od sada će o tome moći da odlučuju ministri unutrašnjih poslova šengenske zone, čime se procedura znatno pojednostavljuje.

Na istom sastanku odlučeno je i da se Lihtenštajn primi u Šengen, a odbijen je predlog Komisije da se zemljama članicama ograniči pravo na kontrolu granica unutar šengenske zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu