Beogradska skupština o Zvezdari

Beograd -- Udruženje građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu saopštilo je da Skupština Beograda planira da 15. decembra usvoji novi plan za tu zelenu površinu.

Izvor: B92
Podeli

Na osnovu saopštenja tim planom će se zelena površina u šumi smanjiti za 3.5 hektara.

Pred odbornicima će se naći verzija koja podrazumeva kasapljenje Zvezdarske šume probijanjem saobraćajnica i trase turističkog voza. Saobraćajne površine se povećavaju za 2,5 hektara, a stambene površine za 1,7 hektara. U zoni javnih zelenih površina planira se 246 parking mesta.

U saopštenju se navodi da je planirano da se površina pod objektima uvećava za 47.558 m2 i da će "sve ovo dovesti do sigurnog uništenja Zvezdarske šume".

Udruženje Zaštitimo zvezdarsku šumu podseća da je u aprilu 2011. godine javnu raspravu je prošla Studija zaštite Zvezdarske šume, koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije.

"Bilo je logično da se prvo usvoji Studija zaštite pa tek onda regulacioni plan koji se odnosi na zaštićeno područje. To se međutim nije dogodilo, a Studija zaštite se u predlogu plana uopšte i ne pominje", dodaje se.

Udruženje tvrdi da je Gradsko veće je predlog plana usvojilo na tajnoj sednici od 24. novembra ove godine a da o tome nije obaveštena zainteresovana javnost kao i da su time prekršeni Zakon o slobodnom pristupu inormacijama od javnog značaja i Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija).

Zaključuje se da je građanima onemogućeno da iskoriste pravo na podnošenje amandmana garantovano članom 115. Poslovnika Skupštine grada Beograda.

"Velika je odgovornost na odbornicima skupštine grada. Od njihovog glasa zavisi sudbina desnog plućnog krila grada Beograda", kaže se u saopštenju Udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu.

Društvo

Kako odoleti NG trpezi?

Beograd -- U vreme praznika jelu i piću je teško odoleti, a novogodišnje trpeze pretvaraju se u prave festivale hrane, koji mogu da izazovu ozbiljne zdarvstvene probleme.

Društvo subota 31.12. 16:15 Komentara: 4
strana 1 od 184 idi na stranu